Ultima şedinţă de judecată din dosar a avut loc pe 12 decembrie 2016 şi a fost întreruptă la solicitarea avocaţilor apărării. Următoarea şedinţă, programată la data de 12 ianuarie 2017 se va amâna, pentru că judecătorul raportor se află în concediu. Conform informaţiilor de pe site-ul Curţii de Apel Bălţi, mai multe şedinţe care au fost programate pe parcursul anului 2016 în acest dosar au fost amânate sau întrerupte.

Amintim că în jur de 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori au mers la vânat mistreţi pe 23 decembrie 2012, în Pădurea Domnească. Vânătoarea s-a soldat cu moartea unui tânăr om de afaceri, Sorin Paciu. Două săptămâni mai târziu, pe 6 ianuarie 2013, adică acum patru ani, despre tragedia din Pădurea Domnească a aflat toată ţara şi chiar întreaga lume. 

Tragedia, care a scos la iveală toate lacunele instituţiilor de stat din RM, a fost tăinuită de toţi participanţii la vânătoare - politicieni, oameni de afaceri, judecători şi procurori, dintre care o mare parte - din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte PD şi liderul de facto al partidului. Printre aceştia (cu funcţiile pe care le deţineau în acel moment): procurorul general, Valeriu Zubco; judecătorul Ion Pleşca, preşedinte al Curţii de Apel Chişinău; judecătorul Gheorghe Creţu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău; directorul Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Ion Lupu, directorul Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, Denis Irimciuc; directorul I.S. „Registru”, Serghei Răilean. Alături de judecători şi procurori la vânătoarea fatală din Pădurea Domnească au fost mai mulţi oameni de afaceri care administrează companii controlate de Vladimir Plahotniuc, printre care: Ghenadie Sajin, director al „Finpar Invest”; Serghei Latîş, director al „Media Production SRL”; Boris Buga, director al filialei „Tirex-Petrol”; oamenii de afaceri Valeriu Guzun şi Iurie Nastas.

După ce omorul din Pădurea Domnească a ieşit la iveală, Parlamentul a format o comisie de anchetă pentru a cerceta crima. La trei săptămâni de audieri şi reconstituiri, membrii comisiei au confirmat că omorul lui Sorin Paciu a fost tăinuit şi că instituţiile de drept, în frunte cu procuratura condusă pe atunci de Valeriu Zubco, au muşamalizat cazul, au distrus şi falsificat probe, au intimidat martori şi au manipulat opinia publică. Totul - pentru a salva reputaţia şi a-i proteja de justiţie pe unii politicieni şi magistraţi. Mai mult, în presă s-a scris că Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, s-a deplasat în Pădurea Domnească imediat după omor pentru a şterge urmele vânătorii sângeroase, soldată cu moartea lui Sorin Paciu.

A urmat o perioadă de declaraţii răsunătoare din partea oficialilor străini, care afirmau că acest caz aruncă o umbră grea asupra justiţiei din RM, că a scos la iveală lacunele grave din sistem şi că dacă un asemenea caz ar fi avut urmări drastice dacă se întâmpla într-o ţară cu o democraţie funcţională. În RM însă nu doar că nu a ajuns nimeni după gratii. Mai mult, autorităţile au luat apă în gură, ignorând cu desăvârşire cazul.

După doi ani de tergiversări şi apoi amânări în instanţă, la începutul lui 2015 fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, a fost condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul „Pădurea Domnească”. Creţu a fost condamnat pentru că l-a împuşcat din imprudenţă pe Sorin Paciu, în timpul partidei de vânătoare de la Făleşti, de pe 23 decembrie 2012. Mai multe voci au spus însă că acesta a fost scos ţap ispăşitor, după care protejat şi menajat de justiţia controlată de oligarhul Plahotniuc. „Totul s-a rezolvat conform unui scenariu cusut cu aţă albă, în care s-a găsit un ţap ispăşitor şi au fost salvaţi circa 40”, scria jurnalistul Vasile Năstase, într-un editorial.

În afară de sentinţa blândă pentru „omor din imprudenţă”, nimeni nu a fost atras la răspundere pentru tăinuirea crimei, pentru distrugerea urmelor omorului sau, cu atât mai mult, pentru utilizarea instituţiilor şi mecanismelor statale în scopul muşamalizării crimei din Pădurea Domnească.