„Nu vom reveni asupra scumpirii. De altfel, măsurile au intrat în vigoare duminică. Creşterea nu a fost provocată de o ajustare fiscală, dar de revizuirea costurilor în raport cu preţul internaţional al petrolului", a declarat presei subsecretarul de stat pentru finanţe, Miguel Messmacher.

Preţul benzinei a crescut cu 20,1%, iar cel al motorinei cu 16,5%. Cu începere de la 18 februarie, preţul-plafon fixat de guvern va fi reajustat în fiecare zi.

Este prima etapă a deschiderii către sectorul privat a pieţei carburanţilor şi a liberalizării preţurilor, prevăzută iniţial pentru 2018, dar guvernul mexican a preferat să o pună în aplicare cu un an mai devreme. 

„Aceasta provoacă nemulţumiri, este clar şi de înţeles (...) Va trebui să explicăm pentru ce facem asta. Suntem conştienţi că este o măsură impopulară”, a recunoscut oficialul mexican.

Această schimbare reprezintă una din etapele reformei energetice lansate de preşedintele Enrique Pena Nieto care încearcă să dinamizeze sectorul petrolier. 

Enrique Pena Nieto a semnat în august 2014 o reformă istorică punând capăt unui monopol de stat de aproape 80 de ani în acest sector, deschizând calea exploatării petroliere în Mexic pentru firmele private străine.

Compania naţională Pemex a deţinut până la acea dată monopolul vânzării şi distribuţiei carburanţilor.

Mulţi analişti anticipează o creştere a inflaţiei pe fondul majorării preţului benzinei.