(VIDEO) Marea Britanie lansează cea mai sigură monedă din lume; Dar vine cu o mare problemă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trezoreria britanică va pune în circulaţie o nouă monedă de o liră sterlină. Aceasta va intra pe piaţă pe 28 de martie, iar moneda cea veche ar urma să iasă din circulaţie până la mijlocul lunii octombrie.

„E un moment istoric, pentru că e prima oara când introducem o monedă de o liră sterlină din 1983″, a declarat David Gauke, din partea Trezoreriei, CNN.

Motivul pentru care noua versiune este introdusă ţine de securitatea monedei, cea veche fiind adesea contrafăcută.

Se estimează că 3% dintre monedele de o liră sterlină de pe piaţă sunt false.

Noua monedă are în compoziţie două tipuri de metal şi include o hologramă. Pe monedă figurează un trandafir, o narcisă, un ciulin şi un trifoi, simboluri ale celor patru naţiuni care alcătuiesc Regatul Unit al Marii-Britanii. Este propunerea de design a unui adolescent de 15 ani, David Pearce, aleasă dintre 6.000 de variante înscrise în competiţie.

Noua monedă va fi un dodecagon (poligon cu 12 laturi) şi nu un cerc, ca în prezent. În urmă cu un an, Trezoreria anunţa că va fi cea mai sigură monedă din lume.

Nu toată lumea este încântată de această schimbare, pentru că noua monedă are greutatea şi formă diferite de cea veche, ceea ce înseamnă că nu va încăpea în automate.

Se estimează că vor fi necesare investiţii de 32 de milioane de lire sterline pentru ca toate cele 500.000 de automate de pe teritoriul regatului să poată primi noile monede.

O parte dintre monedele vechi vor fi reciclate şi folosite pentru crearea celor noi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...