Angela Merkel, următoare țintă a Kremlinului?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Nu este surprinzător faptul că Rusia a reacționat la expulzarea diplomaților săi de către președintele Obama cu o ridicare colectivă din umeri. Se pare că Moscova așteaptă finalul meciului, știind că, pe 20 ianuarie, în locul lui Obama la Casa Albă va sosi fanul său”, scrie editorialistul The New York Times.

„Cu toate acestea, schimbarea de atitudine a Rusiei îi lasă un gust amar președintelui Vladimir Putin, care pierde astfel sperietoarea sa favorită. Așa că ghiciți cine este cel mai potrivit pentru rolul de noua sperietoare – evident ca Angela Merkel”, continuă autorul.

Din momentul anexării Crimeei, în 2014, vocea lui Merkel a devenit cea mai hotărâtă în materie de sancțiuni împotriva Rusiei. Anul următor, ea a primit în Germania un milion de refugiați și a forțat toată Europa să facă același lucru. Astfel, din punctul de vedere al naționaliștilor ruși, a început eroziunea culturii europene. Merkel încă mai crede într-o Europa unită, care este bastion al valorilor liberale și, cel puțin în mod tacit, zid politic și economic împotriva Rusiei, comentează autorul.

„Se pare că, în 2017, Rusia intenționează să facă cu Merkel și aliații săi ceea ce a făcut cu Hillary Clinton și democrații din Statele Unite în 2016”, sugerează jurnalistul.

În cele din urmă, anul trecut, aceiași hackeri, care au intrat și în computerele Partidului Democrat, au atacat rețeaua Parlamentului german. De asemenea, ei sunt acuzați de furtul documentelor de la unii membri ai parlamentului.

„Aici putem învăța lecții importante din experiența Războiului Rece. Ceea ce face Rusia astăzi este în mare măsură versiunea digitală a ceea ce noi, germanii, până în 1989, am numit „descompunere” (zersetzung)”, – scrie autorul, explicând că această tactică presupune dezintegrarea și erodarea valorilor.

„Am văzut înainte modul în care a folosit-KGB și Stasi în RDG instrumente precum războiul psihologic, răspândirea de zvonuri, scheme de corupere a politicienilor cu expunere cu ulterioara lor compromitere ca infractori. Putin și foștii săi colegi din KGB ar trebui să știe că, de data aceasta, noi avem o idee mai buna despre trucurile lor murdare și modul în care a fost updatat ”zersetzung” pentru a fi utilizat în Internet”, conchide autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...