Cei 12 oameni care au făcut cei mai mulți bani în 2016

Attractive Business Man In Suit Throwing Money Into Air
Foto: Attractive Business Man In Suit Throwing Money Into Air. Shot with the Canon 20D.

Anul care tocmai s-a încheiat a fost fără îndoială unul foarte bun pentru cei mai bogați oameni ai lumii. În definitiv, banul la ban trage, chiar și în vremuri de incertitudini.

Dar cum nici miliardarii nu sunt egali între ei, publicația Fortune a consultat indicele Bloomberg Billionaires pentru vedea care au fost cei care au făcut cei mai mulți bani în 2016.

1. Warren Buffett: 11,8 miliarde de dolari
Pe primul loc se află, aşa cum am văzut deja, Warren Buffett. Averea sa a sporit în 2016 cu 11,8 miliarde de dolari (ceea ce reprezintă o creştere 19% faţă de 2015), astfel încât legendarul investitor a încheiat anul pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi oameni, conform estimărilor Bloomberg.

2. Bill Gates: 9,8 miliarde de dolari
Bill Gates s-a menţinut pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi oameni, pentru al patrulea an consecutiv, chiar dacă nu a câştigat cei mai mulţi bani în 2016. La sfârşitul anului, fondatorul Microsoft era cu 9,8 miliarde de dolari mai bogat faţă de 2015 (+15%).

3. Harold Hamm: 8,4 miliarde de dolari
Averea CEO-ului companiei petroliere Continental Resources, care extrage gaze şi ţiţei din şisturi, a crescut cu 121,5% anul trecut, parţial datorită unei decizii din noiembrie a OPEC de a reduce producţia de ţiţei.

După anunţul organizaţiei, Hamm, care a fost până de curând în cărţi pentru funcţia de Secretar pentru Energie în administraţia lui Donald Trump, a făcut 3 miliarde de dolari în trei ore. În prezent, ocupă locul 53 în topul Bloomberg al miliardarilor.

4-7. Membri ai familiei Mars: 7,9 miliarde de dolari
Familia Mars, o prezenţă discretă în viaţa publică, deţine una dintre cele mai mari companii de dulciuri din lume şi se află pe locul al treilea în topul Forbes al celor mai bogate familii.

Fostul copreşedinte al Mars, Forrest E. Mars Jr., a murit în vara anului trecut, iar acţiunile deţinute de el la companie au fost împărţite în mod egal între cele patru fiice ale sale: Marijke Mars, Valerie Mars, Pam Wright-Mars şi Victoria Mars.

8. Jeff Bezos: 7,5 miliarde de dolari
Amazon a avut în 2016 unul dintre cele mai profitabile trimestre din istorie, iar succesul platformei Amazon Web Services a continuat să impresioneze. CEO-ul companiei a încheiat anul cu 12,6% mai bogat.

9. Bernard Arnault: 7,1 miliarde de dolari
Francezul Arnault, preşedinte al LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, a avut câştiguri de peste 7 miliarde de dolari anul trecut. Acţiunile companiei sale sunt în urcare în special datorită strategiei din China. Arnault este cel mai bogat om din Franţa şi ocupă a 13-a poziţie în topul general al miliardarilor.

10. Vladimir Lisin: 5,5 miliarde de dolari
Preşedintele Novolipetsk Steel încheie topul zece al celor mai mari câştiguri din 2016. Averea magnatului din industria oţelului a crescut cu peste 73% anul trecut, plasându-l pe locul 70 în topul Bloomberg.

11. Mark Zuckerberg: 5,4 miliarde de dolari
A fost un an plin şi pentru şeful Facebook: a creat propriul său sistem de inteligenţă artificială, i-a oferit Papei Francisc o dronă şi şi-a făcut cunoscute planurile de a vindeca toate bolile din lume. Între timp, averea sa personală a crescut cu 11,9%.

12. Sheldon Adelson: 5,3 miliarde de dolari
Magnatul american din industria jocurilor de noroc s-a remarcat în 2016 mai ales pentru sprijinul acordat lui Trump. Victoria acestuia nu a fost singura lui bucurie anul trecut. Averea lui Adelson, care a deschis recent un cazinou de 3 miliarde de dolari în Macao, s-a mărit cu 23,2%.

Cele mai mari pierderi: Wang Jianlin
Acolo unde sunt câştigători trebuie să fie şi pierzători. Preşedintele Dalian Wanda Group a înregistrat anul trecut cele mai mari pierderi financiare, de 6 miliarde de dolari (16%), dar mogulul din domeniul imobiliar rămâne unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, ocupând locul 21 în topul Bloomberg.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente