Este pentru prima dată în ultimii doi ani când datoria externă brută a Republicii Moldova creşte atât de brusc şi totodată revine la un nivel mai mare de 6,5 miliarde de dolari, ultima dată înregistrat la finele anului 2014.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). la sfârşitul trimestrului III 2016, datoria externă publică şi public garantată (27,3% din total) a însumat circa 1.78 miliarde de dolari şi a crescut cu 4,2% faţă de trimestrul II 2016 şi cu 4.4% faţă de sfârşitul anului 2015).

În acelaşi timp datoria privată negarantată a crescut cu 2% faţă de nivelul de la finele lunii iunie 2016 şi a trecut de 4,73 miliarde dolari, fiind cu 1,9% mai mare comparativ cu 31 decembrie 2015.

Creşterea datoriei externe publice este explicată de BNM prin asistenţa acordată de organizaţiile internaţionale, "Guvernul Republicii Moldova şi unităţile administrativ-teritoriale (UAT) valorificând 106,16 milioane dolari pentru proiecte finanţate din surse externe".

Aportul cel mai semnificativ la acest capitol l-a avut România, care a transferat prima tranşă de 60 de milioane de euro (circa 67 milioane de dolari) din creditul de 150 de milioane de euro acordat Moldovei.

În consecinţă România a devenit cel mai important creditor bilateral al Guvernului Moldovei, depăşind la acest capitol Rusia (cu 50 de milioane dolari) şi Japonia.(cu 65 de milioane de dolari).

Dintre organismele financiare internaţionale cei mai mari sunt BERD şi AID cu circa 598 milioane; FMI cu 302 milioane date BNM şi 267 milioane - Guvernului şi BEI - 165 de milioane de dolari.

BNM precizează că "stocul total al datoriei externe brute calculate conform noului standard este acelaşi ca şi conform standardului precedent (MBP5), dar cu un şir de schimbări în structură. În particular, datoriile istorice pentru importuri de gaz au fost reclasificate din datoria pe termen scurt în datoria pe termen lung şi se reflectă la articolul "Investiţii directe: creditare intragrup".

În consecinţă datoria de circa 700-800 de milioane de dolari pentru resurse energetice, în special pentru gazele naturale livrate de Rusia nu mai apare direct în statisticile BNM.

Pe sectoare instituţionale, la 30 septembrie 2016, datoria externă este repartizată după cum urmează: alte sectoare – 42.2 la sută, administraţia publică – 22.6 la sută, investiţii directe (creditarea intragrup) – 25.8 la sută, sectorul societăţi care acceptă depozite – 4.8 la sută, banca centrală – 4.6 la sută.