Cum va evolua tehnologia în 2017: Ne aşteaptă un an palpitant

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul trecut a fost unul plin de realizări în domeniul tehnologiei, progrese importante fiind înregistrate în special în ceea ce priveşte inteligenţa artificială şi realitatea virtuală.

Potrivit unei analize Mirror, această tendinţă va continua şi în 2017.

Chatbot-urile (asistenţi virtuali care comunică prin text) au devenit noul câmp de luptă pentru companiile din sectorul tehnologiei. Software-uri precum Amazon Alexa, Apple Siri, Microsoft Cortana şi Google Assistant concurează pentru a deveni noul „companion” al utilizatorilor de tehnologie.

Interacţiunea cu astfel de sisteme poate părea nefirească la început, însă pe măsură ce ele sunt integrate în tot mai multe dispozitive, iar tehnologia privind inteligenţa artificială se îmbunătăţeşte, ar putea fi văzute ca o modalitate mai intuitivă de a accesa diverse servicii comparativ cu utilizarea unui ecran tactil, consideră sursa citată.

Anul acesta am putea asista la răspândirea realităţii virtuale în rândul publicului, datorită lansării unor produse precum Oculus Rift, HTC Vive şi PlayStation VR. Preţurile sunt în continuare uriaşe, însă pe măsură ce devin disponibile mai multe opţiuni de divertisment care folosesc această tehnologie, iar competiţia pe piaţă este în creştere, vor deveni mai accesibile.

Realitatea augmentată, care a intrat într-un regres după ce Google a întrerupt producţia pentru ochelarii săi inteligenţi în 2015, a cunoscut un reviriment anul trecut, datorită succesului Pokemon Go. Mai multe companii, printre care şi Apple, promit să exploreze mai serios această tehnologie în 2017.

Anul acesta marchează şi a zecea aniversare a iPhone-ului şi observatorii se aşteaptă ca Apple să prezinte în 2017 un telefon care să se ridice la înălţimea ocaziei.

Principalul său rival, Samsung, va trebui să facă eforturi mari pentru a-şi reveni în urma scandalului exploziv cu Galaxy Note 7.

Au avut loc deja primele experimente cu drone şi roboţi şi ne putem aştepta la continuarea lor în 2017.

O altă tehnologie care se dezvoltă rapid este cea a maşinilor autonome, iar anul acesta am putea vedea primul serviciu public de taximetrie driverless.

Scena politică în vizorul hackerilor

Ca urmare a situaţiei politice create de votul pentru Brexit şi de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, mai mulţi activişti s-ar putea muta în mediul online, folosind arme cibernetice pentru a influenţa alegerile sau pentru a ataca sistemele informatice ale guvernelor.

Industria de securitate cibernetică trebuie să fie pregătită să riposteze cu noi metode de identificare online, care să fie mai sigure decât parolele, ţinând cont de incidentele de anul trecut.

Nici spaţiul nu este neglijat de publicaţia britanică. Proiectele unor companii precum Blue Origin and Space X vor ajuta la reducerea costurilor călătoriei în spaţiu şi vor aduce mai aproape perspectiva unei misiuni umane pe Marte în următorii 20 de ani, anticipează sursa menţionată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...