"Recent operatorul de telefonie mobilă din Moldova Orange, în pofida acordurilor propuse, a lansat în mod unilateral reţeaua LTE pe frecvenţe care sunt utilizate de Interdnestrcom pentru a furniza servicii din anul 2012", se arată într-un comunicat al companiei.

Calitatea serviciilor LTE se va înrăutăţi

Potrivit IDC aceasta va duce la înrăutăţirea calităţii serviciilor LTE din "sectoarele de frontieră cu Republica Moldova".

"La acest moment, serviciile tehnice ale companiei monitorizează influenţa reciprocă a semnalelor şi fac tot posibilul pentru diminuarea nivelului de bruiaj în reţeaua LTE. Soluţionarea acestei probleme nu ţine de competenţa companiei şi necesită implicarea autorităţilor", susţine Interdnestrcom.

"Compania apreciază decizia unilaterală a operatorului moldovenesc, ca un pas neprietenos şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns", se mai arată în comunicatul operatorului de la Tiraspol.

Victoria Musteaţă, manager PR al companiei Orange Moldova a precizat pentru mold-street că "această chestiune ţine de minister şi regulator, care au eliberat licenţe pentru Orange".

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) nu au reacţionat deocamdată.

De notat că Interdnestrcom este controlat de grupul Sheriff. Periodic Interdnestrcom şi autorităţile de la Tiraspol acuză autorităţile şi companiile din Moldova că ar crea impedimente pentru prestarea serviciilor de telecomunicaţii.

De exemplu în septembrie 2014, eliberarea de către ANRCETI a noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din banda de 800 MHz a provocat nemulţumirea administraţiei separatiste de la Tiraspol, care ameninţă cu un nou război telefonic.

Fostul lider separatist Evgheni Şevciuk şi-a amintit atunci şi de faptul că Interdnestrcom a plătit în anul 2004, în bugetul Republicii Moldova, un milion de dolari pentru două licenţe de prestare a serviciilor de telefonie fixă şi mobilă. 

Interdnestrcom foloseşte ilegal frecvenţele

Administraţia ANRCETI susţine că de fapt compania Interdnestrcom a folosit ilegal timp de peste 10 ani frecvenţele de pe banda de 800 MHz fără a achita taxa regulatorie în bugetul Moldovei

"Aceste benzi sunt proprietatea Republicii Moldova şi e dreptul suveran al ţării noastre de a decide cum sunt utilizate. Totodată analizele arată că ar putea apărea interferenţe doar pe circa 10% din teritoriul ţării. Este însă o problemă minoră, care de regulă se rezolvă pe calea dialogului între operatorii de telefonie", a declarat anterior Grigore Varaniţa, directorul ANRCETI.

Potrivit ANRCETI Interdnestrcom foloseşte acum fără acordul legal al ANRCETI şi numerele ce încep cu 76 şi 77 pentru servicii de telefonie mobilă, care erau în rezerva planului de numerotare.