Tranziţia la Casa Albă devine tensionată. Cum va ieşi Trump din situaţia complicată în care singur s-a băgat?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a şocat din nou lumea cu lauda la adresa liderului rus Vladimir Putin, iar declaraţia sa a stârnit comentarii acide atât din partea presei, cât şi pe reţelele sociale.

Trump, care îşi va prelua mandatul de preşedinte al Americii pe 20 ianuarie, l-a numit pe Putin „foarte deştept” pentru că nu a răspuns cu aceeaşi monedă sancţiunilor impuse de preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, care a dispus expulzarea unor diplomaţi ruşi după implicarea Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA.

După ce liderul rus a spus că nu va expulza, la rândul său, niciun diplomat american şi că va restaura relaţiile ruso-americane când Trump va deveni preşedinte, republicanul a răspuns în stilul caracteristic pe Twitter.

„Foarte bună mişcarea cu amânarea (răspunsului la sancţiuni – n.red.) (din partea lui V. Putin) – Întotdeauna am ştiut că este foarte deştept!”, a scris Donald Trump pe reţeaua de socializare, prin care poate comunica direct cu toţi cei peste 18 milioane de oameni care îi urmăresc contul.


Trump şi Obama se încurcă unul pe celălalt

Declaraţia sa a stârnit reacţii puternice în presa internaţională. De exemplu, Wall Street Journal a titrat că „tranziţia de la Barack Obama la Donald Trump devine tensionată”.

„Preşedintele Barack Obama şi succesorul său Donald Trump fac mişcări prin care se amestecă unul în treburile celuilalt şi îşi complică reciproc agenda, creând una dintre cele mai dezordonate tranziţii de la Casa Albă din ultimii ani”, au notat jurnaliştii americani, după episodul în care Trump l-a ridicat din nou în slăvi pe Vladimir Putin.

În ultimele două săptămâni, Obama a făcut două mişcări importante: a impus Rusiei sancţiuni pentru atacurile informatice din campania electorală din SUA, despre care americanii susţin că l-au favorizat pe Trump, şi a încălcat decenii de politică externă prin faptul că a permis adoptarea unei rezoluţii ONU în care Israelul este condamnat pentru că a construit aşezări în Ierusalimul de Vest şi Cisiordania, teritorii majoritar palestiniene.

La rândul său, Donald Trump a venit cu două contramişcări: s-a poziţionat de partea lui Vladimir Putin şi s-a declarat împotriva rezoluţiei ONU, reacţii care au tensionat chiar şi mai mult tranziţia de la Casa Albă.

Trump, într-o situaţie complicată

De asemenea, The Guardian a relatat că noile sancţiuni ale Administraţiei Obama împotriva Rusiei îl pun pe preşedintele ales într-o situaţie politică vulnerabilă atât în propriul partid şi la nivel naţional în SUA, cât şi pe plan mondial.

După ce se va instala în Biroul Oval, este de aşteptat ca Trump pur şi simplu să ridice sancţiunile impuse de Obama Rusiei. Însă acest lucru îl va aduce din nou într-o situaţie complicată, mai ales în propriul partid.

Asta în condiţiile în care numeroşi republicani din Congres au salutat sancţiunile lui Obama, spunând că Rusia este un adversar geopolitic major. Aceştia au criticat noile măsuri doar din perspectiva faptului că au venit prea târziu. Ba mai mult, unii dintre ei au susţinut că vor promova în Congres noi sancţiuni împotriva Moscovei.

În acest context, dacă Trump alege să nu ridice sancţiunile impuse Rusiei, atunci se va pune rău cu omul pe care l-a tot lăudat în ultima vreme, Vladimir Putin. Aşadar, indiferent ce decizie va lua Trump, aceasta îl va pune într-o situaţie sensibilă fie acasă, fie în afara graniţelor SUA.

Reacţii agresive pe reţele

Declaraţia lui Trump despre Putin a stârnit critici şi pe Twitter, unde internauţii au scris inclusiv că republicanul este „un prostănac periculos” şi că alianţa sa cu Putin este „mai mult decât înfricoşătoare”, arată şi Raw Story.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...