Ultima zi din 2016. La ora locală 12:00, omenirea a întâmpinat deja anul 2017

15803483_347443172302367_701437548928434176_n

Mai sunt câteva ore până când ne vom despărți de 2016 și vom intra într-un an nou. După cât de multe evenimente a adus 2016, speranțele într-un an mai bun și mai liniștit sunt îndreptățite. Ca de obicei, motorul de căutare GOOGLE și-a schimbat logo-ul cu ocazia Ajunului Anului Nou. Animația pare să exprime tocmai această nerăbdare de a da pagina și de a trece la un nou capitol, în speranța că vor veni vremuri mai bune.

pta4ytu3mmq5m2q5ndlhzdhmmme5mgfhyjfimjk3mdg5-thumb

GOOGLE DOODLE. Anul acesta, „doodle”-ul de la Google ia forma unui joc interactiv și înfățișează o plasă cu baloane însuflețite, care privesc nerăbdătoare la un ceas aflat pe punctul de a bate miezul nopții. Baloanele colorate sar în plasa în care sunt strânse – și din care vor fi eliberate la miezul nopții – ca pentru a ruga timpul să se miște mai repede.

Primii care vor intra în 2017 sunt locuitorii arhipelagului Kiribati şi ai insulelor Samoa din Pacific (sâmbătă, ora 12:00, ora R. Moldova), iar ultimii vor întâmpina Noul An cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană (duminică, ora 13:00, ora R.Moldova).

Kiribati. Pe 21 din cele 33 de insule care alcătuiesc arhipelagul trăiesc 100.000 de oameni. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi şi, deci, cei care sărbătoresc primii revelionul an de an. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun, decât cel care tocmai se încheie.

Noua Zeelandă sărbătorește apoi venirea noului an (când în R.Moldova va fi sâmbătă, ora 13:00). Momentul va fi marcat, ca în fiecare an, cu un uriaş foc de artificii lansat de pe Sky Tower din Auckland, cea mai înaltă clădire din emisfera sudică. Zeci de mii de oameni asistă la spectacolul pirotehnic.

Urmează Australia. Câteva tone de materiale pirotehice sunt folosite de obicei pentru unul dintre cele mai frumoase și renumite spectacole de artificii de Anul Nou, cel de la Sydney. Artificiile sunt lansate din peste 100 de puncte. Lansatoarele sunt instalate pe Sydney Harbour Bridge, pe Opera din Sydney, dar şi pe apă. În jur de un milion de oameni au asistat în anii trecuți la focul de artificii. Cei mai mulţi au venit cu ore bune înainte de începerea petrecerii pentru a prinde cel mai bun loc. An de an, Sydney adună mai mulți turiști decât Berlin, Londra sau New York, datorită focului de artificii impresionant de acolo.
Spectacole impresionante de lumini sunt așteptate și în Hong Kong, China sau Taiwan.

Cu o oră înaintea Hong Kongului, în 2017 intră Coreea de Sud şi Coreea de Nord. De obicei, conducerea comunistă de la Phenian întâmpină Noul An cu un fastuos foc de artificii. Intrarea în Noul An este unul dintre puţinele momente de bucurie şi poate de speranță pentru locuitorii Coreei de Nord.

Tone de artificii sunt folosite şi în Taiwan. Jerbele strălucitoare sunt lansate din celebrul turn Taipei 101 şi luminează minute în şir capitala statului asiatic.
După artificiile din Sydney, cel mai așteptat spectacol este la Dubai, care a reușit deja de doi ani să intre în Cartea Recordurilor.

La Moscova, focul de artificii are loc în Piața Roșie. Cu o lungime de 330 de metri și 70 de metri lățime, este cea mai cunoscută din Moscova. Separă Kremlinul, sediul Președinției ruse, de zona comercială şi este locul din care pornesc marile străzi ale capitalei Rusiei. Este, de altfel, locul tradiţional în care se întâlnesc moscoviţii cu ocazia Revelionului. Şi fiindcă temperaturile sunt coborâte, oamenii se încălzesc cu ceai cald, cu tradiţionala votcă sau, după caz, dansând.

După Moscova, anul 2017 va ajunge și la Chișinău, București, Sofia, Istanbul. Când Europa de Est va fi deja de o oră în noul an, uralele de întâmpinare se vor auzi în Europa de Vest.

Germania întâmpină noul an cu măsuri drastice de securitate. Focul de artificii are loc de obicei la Poarta Brandenburg. Şi nu doar artificiile îi ţin în stradă pe cei care se adună în centrul Berlinului pentru a sărbători trecerea în noul an. Artiști şi DJ faimoşi asigură distracţia cu concerte live, proiecţii de lumini şi efecte speciale. Nu lipsesc nici tarabele cu mâncare tradiţională şi vin fiert, întinse pe doi kilometri de bulevard. Gongul de la miezul nopții dă startul unei petreceri care ţine până în zori. Locul ales pentru petrecerea dintre ani nu este întâmplător. Poarta Brandenburg, construită între anii 1788-1791, este un simbol al capitalei germane, de care sunt legate multe evenimente importante din istoria ţării.

Celebrarea lui 2017 va culmina spre dimineață cu New York-ul, unde în Time Square ritualul întâmpinării anului nou va fi ca de fiecare dată plin de culoare, muzică, veselie și fast. La mulți ani!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente