(VIDEO) Topul celor mai bune 10 filme ale anului 2016, conform Rotten Tomatoes; Surpriza pe primul loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma online de filme Rotten Tomatoes, care se bazează pe calificativele adunate de la public şi de la critici, a centralizat cele mai bune 100 de lung-metraje ale anului 2016.

Pe locul 1 se află un film de animaţie, realizat de celebra companie Disney: Zootropolis. Printre vocile celebre din acest film se află cele ale Shakirei sau a lui Idris Elba.

La nivel internaţional, acest film a adunat încasări de peste 1 miliard de dolari, ajungând al 3-lea film cu cele mai mari încasări din 2016 şi al 25-lea din toate timpurile.

Iată care sunt primele 10 titluri ale anului 2016 (originale, aşa cum au fost lansate peste hotare), în ordinea calificativelor adunate pe Rotten Tomatoes:

1. Zootopia (2016)
În versiunea dublată în limba romana a filmului „Zootropolis”, actriţa Tily Niculae şi realizatorul de radio Mihai Dobrovolschi şi-au împrumutat vocile pentru două dintre personaje, ambii debutând astfel într-un film de animaţie.
[youtube link=”https://youtu.be/lLJdVCVlJB4″ width=”590″ height=”315″]
În vreme ce Tily a dublat-o pe cea mai simpatică oiţă (Talanga) Dobro l-a interpretat chiar pe vicleanul vulpoi Nick Wilde, personajul principal masculin din animaţia Disney.

2. Hell or High Water (2016)
„Cu orice preţ” este un western modern, în care piesa de rezistenţă este dată de Jeff Bridges. „The Dude” joacă aici rolul unui poliţist blazat, care găseşte un motiv să iasă din plictiseala de dinainte de pensionare atunci când mai multe bănci sunt jefuite de 2 persoane.
[youtube link=”https://youtu.be/JQoqsKoJVDw” width=”590″ height=”315″]
Doi fraţi din Texas, Toby (Chris Pine), şi Tanner (Ben Foster), se reunesc după mai mulţi ani în care nu s-au văzut, pentru a jefui băncile care ameninţă cu executarea silită afacerea familiei lor.

3. Arrival (2016)
Producţia a atras atenţia pe plan internaţional, deopotrivă în rândul criticilor şi al cinefililor, după ce în septembrie a obţinut o nominalizare pentru marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneţia.
[youtube link=”https://youtu.be/ZLO4X6UI8OY” width=”590″ height=”315″]
Cu un scenariu inedit şi o distribuţie multipremiată, „Primul contact” a fost una dintre cele mai aşteptate lansări din toamna lui 2016.

Douăsprezece nave misterioase aterizează în locuri diferite de pe glob, stârnind panică. Înainte doar imaginaţi sau contestaţi, extratereştrii sunt acum aici, dar nimeni nu ştie de ce au venit şi ce planuri au. Lumea întreagă lansează imediat supoziţii, iar marile puteri ameninţă să atace „invadatorii

4. Moonlight (2016)
Moonlight este povestea dramatică a unui băiat de culoare care se transformă în bărbat, în Miami, chiar în timpul aşa numitei perioade a „Războiului drogurilor”, derulat de autorităţi.
[youtube link=”https://youtu.be/9NJj12tJzqc” width=”590″ height=”315″]
Este o poveste despre descoperirea de sine, care se axează pe 3 capitole importante din viaţa sa – asta în timp ce experimentează ecstasy-ul, durerea şi dragostea, alături de descoperirea propriei sexualităţi.

5. The Jungle Book (2016)
În 2016 am avut parte de încă o ecranizare a celebrei povesti „Cartea junglei”, însă de această dată filmul a fost unul deosebit de celelalte – fie şi prin faptul că producţia a fost susţinută de un singur actor care a jucat propriu zis (în afara celor care au pus voce). Este vorba despre băieţelul Neel Sethi, care l-a jucat magistral pe Mowgli.
[youtube link=”https://youtu.be/fCQzSqI03s8″ width=”590″ height=”315″]
Cu un scenariu semnat de Justin Marks, această nouă variantă a regizorului Jon Favreau ne-a încântat cu animale generate exclusiv pe computer.

Cat despre vocile personajelor din film, acestea aparţin unor nume celebre la Hollywood: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito şi Christopher Walken.

6. Love & friendship (2016)
„Love & friendship” este un film cu o acţiune care are loc în secolul al 18-lea şi se bazează pe nuvela „Lady Susan”, scrisă de Jane Austen în 1794.
[youtube link=”https://youtu.be/KhvyupqNhL8″ width=”590″ height=”315″]
Este un film „de epocă” în care îi putem vedea pe Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel şi Stephen Fry.

Povestea o are în centrul său pe Lady Susan – o femeie foarte sigură pe ea şi calculată – care „se ocupă” de Sir James, un bărbat bogat, pe care încearcă să-l convingă să se însoare cu fiica sa.

Însă planul său nu iese aşa cum şi-a dorit.

7. Finding Dory (2016)
După 13 ani de la multipremiatul film „Finding Nemo / În căutarea lui Nemo”, regizorul Andrew Stanton a avut revelaţia unei poveşti nespuse – tot despre familie şi prietenie – pe care ne-a adus-o pe marile ecrane, într-o producţie de animaţie plină de aventură.
[youtube link=”https://youtu.be/PrNbxLmuO8Q” width=”590″ height=”315″]
Personajul principal, Dory, este un peşte care are probleme de memorie şi, deci, uită cu uşurinţă multe lucruri.

În mod uimitor, deşi nu ţine minte figurile pe care le-a întâlnit în Ocean, de-a lungul vieţii, are amintiri emoţionale şi senzoriale – cea mai pregnantă fiind cea de abandon şi de pierdere.

„Finding Dory / În căutarea lui Dory” a readus-o pe marile ecrane pe uituca favorită albastră a tuturor, Dory (vocea lui Ellen Degeneres), care locuieşte fericită în recif împreună cu Nemo (vocea lui Hayden Rolence) şi Marlin (vocea lui Albert Brooks).

Când Dory îşi aduce aminte deodată că are o familie undeva, care s-ar putea să o caute, cei trei pornesc într-o aventură care le va schimba viaţa.

8. Hunt for wilderpeople (2016)
„Hunt for wilderpeople” este un film pentru adolescenţi (şi nu numai) în care Ricky (jucat de Julian Dennison) este un puşti orfan, mare iubitor de hip-hop.
[youtube link=”https://youtu.be/dPaU4Gymt3E” width=”590″ height=”315″]
Ajuns la o nouă familie, care locuieşte într-o zonă mai izolată din Noua Zeelandă, Ricky se simte la locul lui, în sfârşit, alături de iubitoarea mătuşă Bella (Rima Te Wiata), arţăgosul unchi Hec (Sam Neill) şi câinele … Tupac.

Însă povestea abia acum începe.

9. Kubo and the two strings (2016)
„Kubo şi lăuta magică” este un film de animaţie, cu o poveste care are loc într-o Japonie imaginară, creată de legendarul studio Laika.
[youtube link=”https://youtu.be/AWMyKZyIFnA” width=”590″ height=”315″]
Kubo este un adolescent bun la suflet, cu vocea lui Art Parkinson din „Game of Thrones”. El duce o viaţă modestă, spunând povesti oamenilor din orăşelul lui de baştină de pe malul mării.

Viaţa lui se schimbă total după ce cheamă din greşeală un spirit răzbunător, antic. În timp ce fuge, el îşi uneşte forţele cu Maimuţa (Charlize Theron) şi Gândacul (Matthew McConaughey), ca să descătuşeze un secret. Înarmat cu un instrument magic, Kubo trebuie să se lupte cu Regele Lună (Ralph Fiennes) şi alţi zei şi monştri, ca să îşi salveze familia şi prietenii.

10. Manchester by the sea (2016)
Pelicula „Manchester by the Sea”, în regia lui Kenneth Lonergan, a obţinut cele mai multe nominalizări la premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild Awards), un alt punct de reper pentru gala premiilor Oscar, din luna februarie, după Globurile de Aur.
[youtube link=”https://youtu.be/gsVoD0pTge0″ width=”590″ height=”315″]
Filmul, cu Casey Affleck în rolul unui bărbat care devine tutorele nepotului său, a fost nominalizat la patru categorii: „cea mai bună distribuţie”, „cel mai bun actor” (Casey Affleck), „cel mai bun actor în rol secundar” (Lucas Hedges) şi „cea mai bună actriţă” (Michelle Williams).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...