Sandu Briceac: „Diamond Challenge Moldova te face antreprenor încă de pe băncile liceului”

image

Sandu Briceac este absolvent a două ediții „Diamond Challenge Moldova”, iar momentan student în anul I la Inginerie Energetică, la Universitatea Politehnică București. Tânărul a aplicat de două ori în cadrul competiției și mărturisește că a acumulat multă experiență și cunoștințe noi care puteau fi implementate direct într-o idee nouă de business, iar premiul mare și plecarea în SUA au reprezentat încă un factor motivant.

Cunoștințele acumulate în cele două ediții DCM

Participarea la DCM mi-a deschis într-o oarecare măsură ochii. Am început să privesc lumea businessului altfel. Pe parcursul a două weekenduri de training-uri organizate de echipa INVENTO și Diamond Challenge Moldova, am avut în fața mea oameni frumoși la chip și suflet, oameni profesioniști în diverse domenii, care mi-au împărtășit atât mie, cât și altor participanți, din experiențele și secretele lor în business și managementul afacerilor. Cel mai util, dar și atractiv lucru învățat a fost „Lean Canvas” – o metodă simplă, dar foarte eficientă, de organizare a unui plan de afacere, de care am rămas impresionat.

12184102_542181599265063_8997706333201993103_o

„MIBLE” – afacerea concepută în cadrul Diamond Challenge

Cele două idei de afaceri cu care am participat, din păcate nu au avut o „viață” prea lungă, și neavând susținere financiară pentru un start-up, am renunțat la ele. Însă, cu toate acestea una dintre cele două a reușit să prindă viață și să o dezvoltăm împreună cu colegul meu, Vlad Bunu, la care lucrăm și acum. Este vorba despre „MIBLE” – un studio de Graphic și Web Design, care în orice moment îți poate veni în ajutor cu orice fel de material publicitar sau informativ, la prețuri mai joase decât cele stabilite deja pe piața domeniului dat. La început a fost cam dificil cu primii clienți, deoarece nu aveam o experiență foarte mare în domeniu, respectiv veniturile erau destul de modeste. Cu timpul, am ajuns să dezvoltăm MIBLE pînă la un anumit nivel în care clienții noștri au început să ne recomande prietenilor și astăzi am ajuns să lucrăm și la nivel internațional, cu astfel de țări precum Italia, SUA, România sau Turcia.

12698593_577758812374008_2371557869724764569_o

Diamond Challenge – provocare pentru liceeni

Antreprenoriatul este probabil unul din lucrurile principale care trebuie însușite în viață, și chiar aș fi de părerea că ar trebui introdusă o disciplină nouă în școli, măcar cu statut opțional. Fiind în liceu, și neavând o sursă de venit, Diamond Challenge este într-adevăr o provocare pentru liceeni, deoarece are o mulțime de avantaje. Nu știi niciodată de ce ești în stare până nu ieși din propria zonă de comfort. Această șansă o poate obține oricine care participă în cadrul acestei competiții, deoarece aici îți dezvolți spiritul competitiv, îți pornești ingeniozitatea și creativitatea la putere maximă, doar pentru a arăta că ești cel mai bun dintre cei mai buni, iar acest lucru te ajută ulterior în viață, pentru că vei ști deja cum să obții ceea ce-ți dorești, cum să te evidențiezi din mulțime și să-ți dezvolți acel spirit de antreprenor în tine încă de pe băncile școlii.

12711202_577765839039972_8682575216040631350_o

Studii și posibilitățile pe care le oferă România tinerilor antreprenori

Actualmente, fiind student în România, la Universitatea Politehnică din București, reușesc cu greu să mă dedic antreprenoriatului. Cu toate acestea, sămânța de antreprenor existentă în mine. Mi-a permis să observ faptul că, fiind student basarabean în România dispui de timp și spațiu pentru a da naștere unei mici idei de business. De ce spun asta? Pentru că există o mulțime de chestii care sunt ușor de implementat, dat fiind faptul că multe produse sau servicii de acolo sunt foarte costisitoare, sau mă rog, costisitoare pentru un student fără bursă (exemplu: creion cu mină – 25 lei, față de 12 lei în RM), respectiv față de Republica Moldova îți poți câștiga ușor niște bani de buzunar care nu vor încurca deloc. Pe lângă asta, dacă ești o persoană foarte ingenioasă poți cu ușurință inventa ceva nou și pune în practică. Despre aspectele legale ale inițierii unei noi afaceri pe teritoriul României nu cunosc foarte multe, deoarece sunt proaspăt venit acolo, însă, pe parcurs, neapărat voi căuta informații la acest capitol, atât pentru mine personal,cât  și pentru a le împărtăși cu alți colegi de-ai mei.

 Interviul integral, în versiunea originală, îl puteți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente