Margaret Thatcher se temea că o Germanie reunificată va domina din nou Europa – documente desecretizate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Margaret Thatcher era atât de îngrijorată că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă încât consilierii ei au făcut mari eforturi pentru a o convinge să afişeze o mască optimistă şi să aibă un discurs pozitiv pe această temă, pentru a nu arunca în aer relaţiile dintre Berlin şi Londra, relevă documente de arhivă publicate vineri.

„Cheia este să foloseşti cuvintele ‘prieten, aliat şi partener’ (dacă le suporţi) „, i-a scris Doamnei de Fier cel care a fost mult timp consilierul ei de politică externă, Charles Powell, înaintea întâlnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificării celor două state germane, relatează agenţia DPA.

Neliniştea lui Margaret Thatcher referitoare la efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datate din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafaţă anvergura acestei îngrijorări.

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naţionale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale.

„Modul în care la ora actuală germanii îşi fac loc cu coatele şi fac presiuni în Comunitatea Europeana sugerează că nu s-au schimbat prea multe”, se arată din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totuşi concluzia că „trebuie să fim drăguţi cu nemţii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...