(FOTO) Iată care sunt cei mai importanţi lideri mondiali care au pierdut puterea în 2016 şi ce a rămas în urma lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scena politică mondială s-a schimbat enorm în anul care tocmai se încheie. Cel mai puternic lider al planetei, preşedintele american Barack Obama, este ca şi plecat de la Casa Albă, în timp ce nu mai puţin de trei premieri importanţi şi-au dat demisia după ce au suferit înfrângeri în referendumuri.

În America, Donald Trump îi va lua locul in Biroul Oval lui Barack Obama, deşi republicanul este intens criticat că nu are deloc experienţă într-o funcţie politică de conducere, arată The Independent.

Preşedinţia miliardarului ar putea fi chiar periculoasă, spun unii analişti. Trump nici nu şi-a preluat mandatul de preşedinte, dar a şi reuşit să tensioneze relaţiile dintre SUA şi China, prin faptul că a fost primul lider american din 1979 până în prezent care a vorbit cu preşedintele Taiwanului.

În plus, într-o discuţie la telefon cu liderul filipinez Rodrigo Duterte, Trump i-a urat acestuia succes în războiul sângeros împotriva drogurilor, în care mii de cetăţeni au fost ucişi şi care a fost intens criticat pe plan internaţional, inclusiv de către Administraţia Obama.

Donald Trump îşi va prelua mandatul de preşedinte al Americii pe data de 20 ianuarie.

Trei premieri şi-au dat demisia după referendumuri

Votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a şocat o lume întreagă, iar David Cameron şi-a dat demisia din funcţia de premier, în iulie, în urma rezultatului referendumului organizat de Cabinetul său. Cameron a spus că Marea Britanie are nevoie de „o conducere nouă” şi că ar fi greşit ca el să fie „căpitanul care îndrumă ţara spre următoarea ei destinaţie”.

La rândul său, Matteo Renzi şi-a dat demisia din funcţia de premier al Italiei, la începutul lui decembrie, după ce aproape 60% dintre alegatorii din Peninsulă au votat împotriva propunerilor sale de reformare a Constituţiei.

Rezultatul referendumului a dus la scăderea masivă a monedei europene faţă de dolar şi va avea un impact negativ şi asupra sistemului bancar din Italia, care deja se confruntă cu probleme grave. Mai mult, alegerea italienilor a ridicat semne de întrebare cu privire la apartenenta ţării la UE.

În aceeaşi zi şi-a dat demisia un alt premier, cel din Noua Zeelandă, John Key, a relatat CNN. Acesta a invocat faptul că vrea să petreacă mai mult timp cu familia, însă comentatorii susţin că John Key a plecat de la şefia Guvernului din cauza înfrângerii la referendumul organizat în urmă cu şase luni.

La referendum, neozeelandezii au votat pentru păstrarea vechiului steag al ţării, pe care se află simbolul Regatului Unit al Marii Britanii, şi au respins astfel propunerea premierului de atunci de a-l schimba cu simbolul unei ferigi argintii.

Culmea este că, deşi nu se va schimba absolut nimic, Noua Zeelandă a cheltuit 15 milioane de euro pentru organizarea acestui vot popular.

Anul viitor ne vom despărţi şi de preşedintele francez Francois Hollande, cel mai puţin apreciat preşedinte al ţării din anii ’40 încoace, care a anunţat deja că nu va candida la alegerile din 2017. Asta în contextul în care liderul extremiştilor de dreapta, Marine Le Pen, câştigă teren în Franţa şi are şanse mari să devină şef al statului.

Şi dacă ar fi Le Pen preşedintele Frantei? Ar face un trio de vis cu Putin şi Trump, după ce scoate ţara din UE şi scapă de imigranţi

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Angela Merkel. Deşi cancelarul german a anunţat că va candida pentru al patrulea mandat la alegerile de anul viitor, analiştii spun că Merkel ar putea avea de suferit după atacul terorist din Berlin.

Unii dintre criticii săi au învinovăţit-o pe Merkel pentru tragedia de la Târgul de Crăciun, soldată cu 12 morţi, din cauza că a primit în ţară în jur de un milion de refugiaţi, dintre care unii sunt suspectaţi că ar fi terorişti.
Obama, Merkel, Renzi, Cameron, Hollande1


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...