Prin utilizarea diferiţilor atomi şi prin alăturarea lor într-un stil asemănător jocului de lego, noua tehnică ar putea fi utilizată pentru construirea firelor minuscule utilizate în diferite aplicaţii, inclusiv materiale care generează electricitate. ,,Tot ceea ce noi am demonstrat este faptul că putem realiza fire cu mărimi mici care se auto asamblează. Procesul este simplu,'' spune Hao Yan. 

Deşi există alte metode de realizare a materialelor care se auto asamblează, aceasta este prima dată când nanofirele au fost construite dintr-un miez cristalin care are prorietăţi de conductivitate a electricităţii, spune coautorul lucrării, Nicholas Melosh. Firele, de mărimea unui ac, au un miez din material semiconductor, o combinaţie de cupru şi sulf ce este înconjurată de diamondoizi care formează un strat protectiv.

Pentru acest studiu echipa a profitat de faptul că diamondoizi sunt atraşi puternic unul de celălat, prin intermdiul forţei  van der Waals.  Aceştia au început cu cele mai mici particule posibile de diamondoid, care conţin doar 10 atomi de carbon. Aceste au creat baza formării firelor. 

,,Precum jucăria LEGO, ele se potrivesc doar într-un anumit mod, în funcţie de mărime şi formă,'' spune Fei Hua Li, absolvent al Universităţii Standford.