Cei trei terorişti din spatele atentatului au murit după ce şi-au detonat încărcăturile explozibile, iar autorităţile au aflat, ulterior, că făceau parte dintr-o celulă a grupării jihadiste Stat Islamic. Şi Turcia a cunoscut ororile teroriştilor. La sfârşitul lunii iunie, trei sinucigaşi au atacat zona de sosiri a Aeroportului Internaţional Ataturk din Istanbul. Bilanţul a fost unul crunt - 41 de morţi şi 239 de răniţi.

Apogeul valului de atacuri teroriste care a lovit Europa în 2016 a fost consemnat în luna iulie. A început în oraşul francez Nisa. Pe 14 iulie, 84 de oameni au fost ucişi şi peste 400 - răniţi, după ce un camion a intrat în mulţimea care sărbătorea Ziua Naţională a Franţei.

Şoferul camionului, un francez de origine tunisiană, a fost ucis de poliţişti într-un schimb de focuri. Şi de această dată, jihadiştii a revendicat atacul sângeros, iar investigaţia a arătat că bărbatul a fost radicalizat cu puţin timp înaintea atentatului. A urmat o serie de atacuri în Germania. Cinci persoane au fost rănite, după ce un tânăr pakistanez de 17 ani, solicitant de azil, a atacat pasagerii unui tren cu un topor şi un cuţit. Agresorul, care avea legături cu reţeaua Stat Islamic, a fost anihilat. Câteva zile mai târziu, un alt solicitant de azil, de data aceasta din Siria, înarmat cu un cuţit, a atacat trecătorii dintr-un oraş din sudul Germaniei. Acesta a ucis doi oameni, printre care şi o femeie însărcinată, înainte să fie lovit cu maşina de un civil şi arestat de poliţie. Iar un atac armat care a avut loc la Munchen s-a soldat cu nouă morţi şi 21 de răniţi, printre care şi copii. Autorul atentatului, un germano-iranian de 18 ani, a deschis focul în direcţia persoanelor care ieşeau dintr-un restaurant. Ulterior, a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reuşit să fugă şi, ulterior, s-a sinucis.

La începutul lunii decembrie, teroriştii au revenit în Turcia. Un dublu atentat cu bombă a avut loc la Istanbul şi s-a soldat cu 40 de morţi, majoritatea poliţişti, şi 160 de răniţi. Cele două explozii s-au produs în faţa stadionului de fotbal Beşiktaş şi într-un parc vecin, în partea europeană a oraşului.

Cel mai recent atac terorist s-a produs în capitala Germaniei, la Berlin. Pe 19 decembrie, germanii au fost martorii unui adevărat masacru, atunci când un camion a intrat în plin în mulţimea adunată la un târg de Crăciun şi a curmat vieţile a 12 oameni. Anis Amri, cel despre care autorităţile spun că se afla la volan, a fost ucis patru zile mai târziu într-un schimb de focuri în oraşul italian Milano. 
 
Pe lângă atacurile din diferite locuri ale lumii, membri organizaţiei Stat Islamic au ucis sute de civili şi în alte state, în execuţii sângeroase. Potrivit presei străine, de la începutul anului 2016, în lume au avut loc peste 1.700 de atacuri teroriste ce au dus la moartea a cel puţin 15.800 de oameni.