​Euro a crescut misterios la sfârşit de an, surprinzându-i pe traderi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Euro a urcat rapid într-o periodă foarte scurtă de timp vineri pe pieţele asiatice, lăsându-i pe analişti şi pe traderi în căutarea unei explicaţii, scrie The Wall Street Journal.

Euro a sărit în doar câteva secunde de la 1,0490 dolari pe unitate la 1,0700 de dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, în condiţiile unui rulaj lejer.

Moneda unică europeană a antrenat în creşterea sa de scurtă durată lira britanică, dolarul australian şi pe cel neo-zeelendez, spun traderii.

Ray Attrill, strateg la National Australia Bank, spune că orice încercare de a găsi acestei creşteri o explicaţie ar fi o nebunie, scrie zf.ro.

„Ori cineva a apăsat accidental un buton, ori au fost declanşate tranzacţiilor algoritmice, nimeni nu poate şti”, crede Attrill.

„Dacă această situaţie ne spune ce ne rezervă luna ianuarie, putem înţelege că va fi o cursă deloc confortabilă pentru dolar”, a precizat el.

Bloomberg explică că ascensiunea euro a avut drept cauză un val de ordine generate de computer. Aprecierea rapidă şi spectaculoasă a făcut să dispară puţina lichiditate existentă pe pieţe, potrivit traderilor.

Firma de consultanţă Aite Group apreciază că tranzacţiile algoritmice s-au triplat în ultimii trei ani şi că astfel de volatilitate va deveni ceva tot mai des întâlnit. În octombrie lira s-a prăbuşit accelerat, cu peste 6%, în doar câteva minute din cauza unor ordine de vânzare generate de computer în condiţiile unei lichidităţi slabe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...