Deşi a promis că va avea un discurs extrem de scurt, n-a ezitat în aşi etala puterea mai bine de juma de oră, în stilul ce-l caracterizează. După 2 glume de prost gust, a trecut la ameninţări directe. Ţintele: bloggeri, lideri politici, deputaţi, şi toţi care îi vor sta în cale. Aluzia fiind una cât se poate de serioasă.

Din start discursul a fost divizat în 2 părţi.

Prima ne viza pe noi toţi. A doua parte, câteva viziuni personale ale păpuşarului despre dezvoltarea PD.

S-o începem cu prima.

Plahotniuc a renunţat la vectorul extern. Astfel încât integrarea europeană pentru sceptici s-a transformat în mit. De astă dată Plahotniuc s-a focusat pe politica internă, bunăstarea cetăţenilor, programe sociale pe care le va implementa cu paşi rapizi până în 2018 din sursele furate de prin bănci. Astfel, îşi va asigura fotoliul de prim-ministru al RM.

Al doilea aspect expus de păpuşar se referea la pedepsirea vinovaţilor. În cazul dat vinovaţii vor fi cei care i se vor opune, nicidecum cei care au contribuit la furtul secolului.

Dezvoltarea după Plahotniuc vizează curăţarea partidului de factorii nocivi. După plecăciunea ce-a făcut-o în faţa lui Diacov şi ropotul aplauzelor îndelungate, a lăsat de înţeles că timpul acestuia a expirat. La rându-i, Lupu ocupă poziţia secundă, care din prima persoană a PDM s-a transformat în ultima. Misiunea sa acum va fi să deschidă uşa păpuşarului în cazul cel mai bun. Cu restul e mult mai uşor, doar îs măruntaiele.

Aşa cum a menţionat-o însuşi păpuşarului de acum încolo Moldova va fi proiectul său politic. Iar, Surprizele anului 2016 ne vor părea nesemnificative comparativ cu ale lui 2018.

Elena Nistor