Veaceslav Ioniță: Bugetul Public Național a pierdut un miliard de dolari ca urmare a „jafului secolului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Impactul negativ al jafului din sistemul financiar-bancar, numit „jaful secolului”, asupra Bugetului Public Național este de 3 ori mai mare decât efectul crizei mondiale din 2008-2009 simțit de Republica Moldova, deoarece Bugetul a pierdut un miliard de dolari.

Potrivit fostului președinte al Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, după jaful bancar Veniturile Fiscale ale Bugetului Public Național sau redus cu un miliard de dolari. „Veniturile fiscale ale Bugetului Public Național în anul 2016 vor fi de doar 1.456 milioane de dolari americani, cu un miliard de dolari mai puțin comparativ cu anii 2013-2014 care au precedat jaful bancar”, spune Ioniță.

„Impactul negativ al jafului bancar asupra BPN este de 3 ori mai mare decât criza mondială din 2008-2009, care afectase grav economia și bugetul țării în acea perioadă și a dus la schimbarea guvernării. Această scădere dramatică se datorează în special reducerii volumului de remitențe, care au scăzut în ultimii doi ani cu un miliard de dolari, față de perioada similară care a precedat jaful bancar, reducerea salariilor din economie recalculată în dolari, de la 2,15 miliarde de dolari în 2014 la 1,75 miliarde în 2016”, spune fostul deputat.

Toate aceste lucruri au redus enorm puterea de cumpărare a populației, spune Ioniță, drept consecință consumul populației sa redus enorm.

„În rezultat importurile anuale de bunuri sau redus cu 1,5 miliarde dolari, de la 5,3 miliarde la 3,8 miliarde. Deci efectul cumulativ al jafului unui miliard de dolari din sistemul bancar este de miliard de dolari manifestate prin: pierderi de venituri bugetare, exod de capital din țară, reducerea venituri salariale ale populației, scăderea remitențelor și mulți ați factori, care încă urmează a fi investigați. Drept consecință Moldova sa transformat într-o țară bananieră, unde bugetul țării este dependent de suportul extern”, mai spune Veaceslav Ioniță.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...