(SONDAJ) Ce cred europenii despre viitorul UE: Direcția e greșită, dar nu vor ieșirea din blocul comunitar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegătorii din Franţa, Germania, Italia şi Grecia cred că ţările lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, însă nu există deocamdată o tendinţă la nivel european de urmare a exemplului Marii Britanii privind ieşirea din blocul comunitar, arată un sondaj publicat joi şi citat de Reuters.

Sondajul realizat online de WIN/Gallup International, pe un eşantion de 14.969 de oameni din cele mai mari 15 state UE, arată că alegătorii sunt nemulţumiţi în general, dar susţinerea pentru UE rămâne peste 60% în majoritatea statelor membre mari.

Astfel, 89% dintre alegătorii din Grecia cred că ţara lor merge în direcţia greşită. În Franţa, proporţia celor care sunt de aceeaşi părere este de 82%, în Italia de 79% şi în Germania de 62%.

Deşi alegătorii UE sunt, în mod clar, nemulţumiţi, s-a înregistrat numai o creştere uşoară a numărului celor care ar vota pentru ieşirea ţării lor din blocul comunitar: 36% faţă de 33% în 2015 la nivelul celor 15 ţări luate în calcul, inclusiv Marea Britanie.

În Germania, Franţa şi Belgia, proporţia celor care ar vota pentru retragerea din UE a scăzut faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, în Finlanda, 40% dintre alegători sunt anti-UE, faţă de 29% anul trecut. În Grecia, 46% din populaţia cu drept de vot ar vrea o ieşire a ţării din blocul comunitar, faţă de 38% în 2015.

Decizia surprinzătoare a britanicilor de a ieşi din UE, care a fost salutată de Donald Trump drept „un miracol”, a ridicat semne de întrebare în legătură cu viitorul proiectului de integrare europeană.

După Brexit şi după victoria lui Trump în cursa pentru Casa Albă, investitorii urmăresc cu atenţie orice semnal că nemulţumirea populară este în creştere înainte de alegerile din 2017 din Franţa, Germania şi, probabil, Italia.

„În 2016, fundaţia UE a fost zdruncinată grav”, a spus Johnny Heald, directorul general al ORB International, care s-a ocupat de sondaj în Marea Britanie.

„Este de remarcat opinia majoritară a cetăţenilor UE că ţările lor merg în direcţia greştită – cel mai uşor de observat în Franţa şi Grecia – ceea ce reprezintă un teren fertil pentru partidele populiste de dreapta”, a adăugat el.

La nivel european, 60% dintre alegători ar vrea mai puţini migranţi şi refugiaţi. În Grecia, 86% dintre cei chestionaţi sunt de această părere, în Italia 75%, iar în Germania 64%.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 noiembrie – 7 decembrie, adică înainte de atentatul de la Târgul de Crăciun din Berlin, ce a avut loc pe 19 decembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...