„A doua fază a fost lansată pentru a elibera partea de est a Mosulului", a declarat pentru AFP general locotenentul Abdelghani al-Assadi, de la forţele de elită contrateroriste (CTS). „Forţele noastre au început la ora locală 7:00 (4:00 GMT) să înainteze spre cartierul Al-Quds şi se confruntă în prezent cu inamicul care rezistă", a adăugat el.

În acelaşi timp, soldaţii irakieni avansează pe fronturile de nord şi sud, în jurul acestui oraş din nordul Irakului, ultimul bastion al SI, pe care jihadiştii l-au ocupat în iunie 2014.

De la începutul ofensivei, pe 17 octombrie, forţele de elită irakiene au recucerit mai multe cartiere din estul oraşului Mosul şi se apropiau de Tigru, fluviul care trece prin oraş, dar jihadiştii continuă să ocupe toate cartierele din partea de vest a oraşului.

Marţi, prim-ministrul irakian a dat asigurări că forţele de securitate au nevoie de „trei luni pentru a scoate" SI din Mosul.

Forţele guvernamentale, sprijinite de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite, se confruntă cu o rezistenţă puternică din partea SI, iar gruparea extremistă sunită continuă să comită atentate în zonele eliberate de forţele armate.