Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbaţi va creşte până la 63 de ani, câte patru luni anual. Pentru femei este stabilită aceeaşi vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028 - câte şase luni anual.
 
La fel, stagiul de cotizare pentru femei şi bărbaţi va fi unificat la nivelul de 34 de ani. Stagiul de cotizare pentru bărbaţi se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024.

Proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online) ce va oferi cetăţenilor oportunitatea să-şi calculeze viitoarea pensie.

Alte modificări ţin de anularea actualelor condiţii speciale de stabilire a pensiilor pentru unele categorii de cetăţeni (deputaţi, funcţionari publici, judecători, procurori, autorităţi locale), dar şi de unificarea modului de calculare a pensiilor pentru persoane fizice proprietari şi arendaşi de terenuri agricole, şi angajaţi ai structurilor de forţă (Ministerul Apărării, MAI, SIS, CNA). 

Noua lege prevede şi reexaminarea pensiilor, astfel pensionarii, care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, vor putea solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiţia că pensia calculată este mai mare decât pensia aflată în plată.
 
Precizăm că noile modificări au fost criticate de mai mulţi experţi economici, care spun că o bună parte din populaţia Republicii Moldova nu va reuşi să ajungă la vârsta de pensionare din cauza speranţei de viaţă tot mai mici.