Mai mulţi jurnalişti şi scriitori turci au fost acuzaţi de atunci de propagandă teroristă.

„Sunt în detenţie. Voi compărea în faţa procurorului pentru un tweet'', a postat Sik pe reţeaua Twitter.

Baris Yarkadas, parlamentar din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, principala formaţiune de opoziţie din Turcia), a scris pe Twitter că Ahmet Sik i-a transmis că este acuzat de propagandă teroristă.

Agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu a menţionat că jurnalistul mai este acuzat că, prin postările sale pe Twitter şi prin activitatea sa la cotidianul Cumhuriyet, a insultat statul, sistemul judecătoresc, armata şi poliţia din Turcia.

Amploarea represaliilor la care au recurs autorităţile turce după tentativa de puci de la jumătatea lunii iulie i-a alarmat pe aliaţii occidentali ai Turciei, dar şi pe investitorii străini. Organizaţiile pentru drepturile omului şi partidele de opoziţie susţin că preşedintele Recep Tayyip Erdogan a folosit tentativa de puci drept pretext pentru a-i reduce la tăcere pe opozanţii săi politici.

Ankara afirmă că în spatele tentativei de puci s-a aflat clericul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan şi care în prezent trăieşte în exil în SUA. Gulen a negat constant orice implicare în evenimentele respective.

Ahmet Sik l-a criticat dur pe Fethullah Gulen de-a lungul timpului. În 2011, el a fost închis pentru un an în urma publicării unei cărţi despre viaţa clericului, în cadrul seriei de cazuri penale care au dus la întemniţarea a sute de militari şi jurnalişti ce afirmaseră că sunt ţintele sistemului judiciar gulenist.