Până acum se cunoştea faptul că oamenii îşi amintesc mai bine experienţele emoţionale în comparaţie cu cele non-emoţionale. Însă, în cadrul acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au demonstrat că experienţele non-emoţionale pot fi la fel de bine rememorate, dar numai dacă urmează celor emoţionale.

„Modul în care ne amintim evenimentele nu este doar o consecinţă a lumii exterioare, ci şi (un proces — n.r.) influenţat în mod semnificativ de stările noastre interioare - stări ce pot persista şi ne pot colora experienţele viitoare'', spune Lila Davachi, autoare principală a cercetării, cu grad de profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihologie şi Centrul pentru Neuroştiinţe de la NYU.

Descoperirea echipei lui Davachi demonstrează că „percepţia noastră este în mare măsură influenţată de experienţele anterioare, iar stările creierului emoţional pot persista pentru lungi perioade de timp''.

Pentru a ajunge la această concluzie, subiecţii au fost rugaţi să vizioneze o serie de imagini cu scene având conţinut emoţional şi care puteau provoca excitaţie. Până la treizeci de minute mai târziu un grup dintre aceşti subiecţi a vizionat o serie de imagini cu scene non-emoţionale, obişnuite, iar un alt grup a fost rugat să se uite la scene non-emoţionale precedate însă de imagini emoţionale. În tot acest timp, au fost efectuate măsurători ale nivelului de stimulare fizică. Şase ore mai târziu, subiecţii au fost supuşi unor teste de memorie legate de imaginile vizionate.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au fost expuse mai întâi la stimuli emoţionali şi-au amintit mai bine imaginile cu scene comune prezentate ulterior în comparaţie cu grupul care fusese expus mai întâi la imaginile obişnuite şi apoi la cele cu impact emoţional.

Acest lucru demonstrează că stările din creier asociate cu experienţele emoţionale s-au menţinut timp de douăzeci-treizeci de minute — proces supranumit „mahmureală'' emoţională — şi au influenţat modul în care subiecţii au procesat şi şi-au amintit experienţele ulterioare, chiar dacă acestea nu aveau o componentă emoţională.

„Observăm că memorarea experienţelor non-emoţionale este mai eficientă după un eveniment emoţionant'', conchide Davachi în cadrul lucrării.