Zeci de milioane, investite în sediile unor judecătorii care se închid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de milioane de lei au fost investite în sediile unor judecătorii care vor fi închise în următorii ani în baza procesului de reformă inițiat de autorități.

Datele de pe site-ul Agenției de Achiziții Publice arată că suma contractelor încheiate pentru renovări se ridică la peste 55 de milioane de lei, numai în ultimii ani. La rândul său, Ministerul Justiției afirmă că în realitate suma ar fi mai mică, deoarece nu toate lucrările au fost finalizate, potrivit unei investigație Anticorupție.md.

Legea cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești prevede comasarea mai multor instanțe judecătorești raionale sau de sector în instanțe regionale, începând cu 1 ianuarie 2017 și până în decembrie 2027. Astfel, în toată țara vor rămâne doar 15 judecătorii, față de cele 44 câte funcționează acum.

Judecătoriile actuale vor continua să activeze în sediile actuale până la crearea condițiilor materiale pentru judecătoriile comasate. În același timp, în perioada 2014-2016, deși era clar că urmează să dispară, la sediile judecătoriilor care vor fi supuse optimizării au avut loc renovări, reconstrucții și reparații capitale.

Peste 3 milioane de lei – pentru renovarea instanței din Taraclia

Una din instanțele care va dispare după ce va fi contopită cu Judecătoria Cahul, cea din Taraclia, a beneficiat de renovări în valoare de peste 3 milioane de lei în ultimii doi ani. În aprilie 2014 au fost contractate servicii de proiectare a lucrărilor de reconstrucție, în valoare de 145 de mii de lei. Patru luni mai târziu, la 8 august, a fost semnat un contract de achiziție în valoare de 2,6 milioane de lei, între Judecătoria Taraclia și Amborio SRL pentru lucrări de reconstrucție a clădirii instanței. La o distanță de nouă luni, pe 15 mai 2015, contractul a fost suplimentat cu alte două acorduri adiționale de majorare, fiecare în valoare de 313 mii de lei. În total, în ultimii doi ani pentru reconstrucția Judecătoriei Taraclia au fost cheltuite 3,4 milioane de lei.

Renovări de milioane s-au făcut la Florești, Fălești și Nisporeni

O altă instanță care urmează să fie închisă, dar în care s-au investit milioane în ultimii ani este Judecătoria Fălești. Aici s-au renovat capital fațada, parterul și subsolul clădirii. Primul contract de achiziție, în valoare de 722 de mii de lei, a fost încheiat la 11 august 2014 între Judecătoria Fălești și Clemantin SRL. Două luni mai târziu, a fost semnat un alt contract cu aceeași firmă, de această dată, în valoare de 1,9 milioane de lei, urmat de un acord adițional de majorare, de 139 de mii de lei, semnat peste alte două luni.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...