Comoara ascunsă în smartphone-ul tău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Telefonul tău este mai valoros decât credeai. Fiecare smartphone conţine metale preţioase precum aur, argint, cupru, platină şi paladiu.

Iar aceste metale sunt în prezent mai preţioase ca niciodată, în contextul în care ne confruntăm cu perspectiva ca într-o zi să nu ne mai putem baza pe rezervele subterane, scrie BBC.

Se estimează că un iPhone obişnuit conţine 0,034g de aur, 0,34 grame de argint, 0,015 grame de paladiu şi mai puţin de o miime de gram de platină. De asemenea, conţine metale mai puţin preţioase, dar deloc de neglijat, precum aluminiul (25 de grame) şi cuprul (15 grame).

Într-un smartphone mai pot fi găsite şi elemente rare, cum ar fi ytriu, lantan, terbiu, neodim, gadoliniu şi praseodim. Lista de „ingrediente” continuă cu materiale ca plastic şi sticlă.

Evident, toate acestea se găsesc în cantităţi mici şi chiar minuscule în fiecare telefon, aşa că mineritul electronic la scară individuală nu are niciun rost. Însă la scară largă poate fi foarte atractiv.

Numărul utilizatorilor de smartphone-uri depăşeşte 2 miliarde în prezent şi este în creştere.

Citeşte şi: Telefoanele retrase de Samsung conţin 100 de kilograme de aur, dar să le reciclezi e ca şi cum ai dezamorsa bombe

Mai mult, concentraţia unor elemente precum aurul şi argintul este mult mai mare în telefoane mobile decât într-un minereu de aceeaşi greutate. De exemplu, dintr-o tonă de iPhone-uri se poate extrage de 300 de ori mai mult aur decât dintr-o tonă de minereu de aur şi de 6,5 ori mai mult argint decât dintr-o tonă de minereu de argint.

Dar tot acest potenţial este departe de a fi valorificat. Potrivit BBC, oamenii îşi schimbă smartphone-ul o dată la 11 luni, iar telefonul vechi este de cele mai multe ori uitat într-un sertar sau este aruncat.

Doar 10% dintre ele sunt reciclate, ceea ce înseamnă că doar în cazul acestora componentele sunt recuperate şi reutilizate.

Vorbim de o adevărată mină de aur care stă pe rafturi, în cutii sau la groapa de gunoi. Un milion de telefoane mobile ar putea furniza aproape 16 tone de cupru, 350 de kilograme de argint, 34 de kilograme de aur şi 15 kilograme de paladiu.

Provocarea constă în găsirea unei modalităţi prin care acestea să poate fi recuperate în condiţii sigure şi fără costuri mari. O mare parte din deşeurile electronice, inclusiv telefoane mobile, ajunge în ţări precum China, în mâinile unor muncitori prost plătiţi, printre care şi copii, care folosesc de obicei substanţe chimice periculoase pentru a ajunge la componentele valoroase din aceste dispozitive.

Nici reciclarea deşeurilor electronice în ţările de origine nu este cea mai bună soluţie pentru extragere, deoarece procedurile folosite în prezent sunt costisitoare şi au un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Însă oamenii de ştiinţă spun că pot fi concepute metode mai eficiente. Aceştia au în minte, de exemplu, crearea la nivelul fiecărei comunităţi a unor micro-fabrici pentru extragerea metalelor preţioase din telefoane prin folosirea unor tehnologii care să minimalizeze contactul oamenilor cu substanţele nocive, precum şi impactul asupra mediului.

Acest nou tip de „minerit” ar putea fi o oportunitate de afaceri interesantă pentru antreprenori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...