ONU ia masuri împotriva roboţilor ucigaşi; Ce se va întâmpla anul viitor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizaţia Naţiunilor Unite a decis să ia măsuri împotriva roboţilor ucigaşi.

Recent, în cadrul convenţiei privind armele convenţionale care a avut loc la Geneva, cele 123 de state participante au decis să ia măsuri preventive împotriva armelor letale autonome. Este vorba de fapt de ceea ce numim „roboţi ucigaşi”, arme letale controlate de o inteligenţă artificială, care pot fi folosite fără aprobare sau control din partea unui om.

Convenţia ONU a răspuns astfel unei scrisori oficiale trimise anul trecut de peste 1.000 de oameni de ştiinţă, printre care Elon Musk şi oficiali din cadrul Google şi Microsoft.

Savanţii avertizau ONU că trebuie să ia măsuri urgente, pentru că aceste arme letale autonome să nu scape de sub control, scrie publicaţia Live Science.

Decizia luată de ONU presupune organizarea de discuţii formale pe acest subiect, începând de anul viitor, pentru a analiza dacă trebuie interzise aceste arme. Chiar dacă este vorba în primă fază numai de dezbateri, acesta este un uriaş pas înainte pentru a opri armele autonome, crede Stephen Goose, director în cadrul Human Rights Watch şi co-fondator al Campaniei pentru Oprirea Roboţilor Ucigaşi.

Mai multe state au început deja să folosească în arsenalul lor militar armele autonome. Anul acesta, China a recunoscut că foloseşte inteligenţa artificială pentru a controla rachetele balistice. Şi alte ţări, printre care Rusia, Israelul şi Statele Unite au luat măsuri similare de înarmare.

Pericolul în cazul acestor arme este foarte mare, pentru că ele pot acţiona autonom, deci pot ucide singure, fără ca un om să ia decizia când, dacă şi în cine se va trage.

Decizia va fi luată de robot (arma autonomă), care va analiza situaţia prin inteligenţa artificială şi prin senzorii săi. Iar acest lucru va schimba radical modul în care vor avea loc războaiele.

Cercetătorii sunt uniţi în a susţine eliminarea acestor arme autonome. Dincolo de pericolul real pe care îl reprezintă, ele pot distruge încrederea oamenilor în inteligenţa artificială, care poate fi folosită în scopuri benefice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...