Muntenegru acuză GRU că a pus la cale lovitura de stat eșuată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Muntenegru intenționează să-i aresteze pe cei doi ruși suspectați de implicare în tentativa de lovitură de stat, anunţă RTCG cu referire la biroul procurorului țării. Totodată, Procuratura muntenegreană susține că rușii erau membri ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) și că cei doi au dirijat de pe teritoriul Serbiei vecine supravegherea premierului muntenegrean de atunci, Milo Djukanovic.

Se remarcă faptul că unul dintre sârbii căutaţi – Nemanja Ristic – a fost văzut în fotografie lângă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei acestuia la Belgrad, pe 12 decembrie.

Pe 29 octombrie a apărut informaţia că mai mulți cetățeni ruși sunt expulzaţi din Serbia, în legătură cu presupusa implicare a acestora în pregătirea acțiunilor teroriste din Muntenegru.

Potrivit biroului procurorului muntenegrean, rușii Edvard Șirokov și Vladimir Popov au coordonat grupul de extremiști sârbi, care aveau în plan realizarea de atacuri armate în ziua alegerilor parlamentare din Muntenegru, care au avut loc pe 16 octombrie.

Potrivit anchetatorilor, pe 26 septembrie, rușii s-au întâlnit la Moscova cu sârbul radical Aleksandar Sindjelic și i-au prezentat planul de puci pentru Muntenegru.

Se afirmă că rușii i-au oferit sârbului arme, uniforme ale forţelor speciale muntenegrene și circa 200 mii de euro. Membrii grupului de pucişti au cumpărat 50 de arme și muniții pentru acestea.

Suspecții urmau să organizeze un protest, provocând ciocniri cu poliţia și apoi un asalt al clădirii Parlamentului, după care să anunţe victoria opoziției, cu arestarea sau uciderea premierului Muntenegrului, Milo Djukanovic.

La începutul lunii noiembrie, Sindjelic a fost arestat în Muntenegru.

Alți reţinuţi în dosar sunt membri ai grupărilor naționaliste radicale din Serbia, mulți cu experiență în războiul din Donbas de partea separatiștilor pro-ruşi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...