„Ca şi rezoluţia Consiliului de Securitate (...), discursul său din această seară a fost părtinitor împotriva Israelului", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

„Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile şi abia a evocat rădăcina conflictului, şi anume opoziţia palestiniană la un stat evreu, indiferent de graniţele sale", a adăugat premierul israelian.

Secretarul de stat american, John Kerry, le-a cerut miercuri israelienilor şi palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza graniţelor din 1967, înainte de Războiul de Şase Zile, şi a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează AFP.

Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei americane a propus, pentru a se reveni la graniţele din 1967, 'schimburi de teritorii echivalente' în cadrul unei înţelegeri reciproce. 'Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu', a adăugat Kerry.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a reafirmat de asemenea că soluţia a două state este 'singura cale posibilă pentru a obţine o pace justă şi durabilă între israelieni şi palestinieni'.

Sâmbătă, într-o primă reacţie publică după votul din Consiliul de Securitate al ONU, Benjamin Netanyahu a declarat că rezoluţia adoptată vineri de ONU împotriva colonizării israeliene este "părtinitoare şi ruşinoasă".

„Decizia care a fost luată este părtinitoare şi ruşinoasă, dar vom trece peste ea (...) Va lua timp, dar această decizie va fi anulată", a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei ceremonii transmise de televiziunea israeliană.

El a criticat în special „guvernul Obama" pe care l-a acuzat că a dat "o lovitură ruşinoasă împotriva Israelului la Naţiunile Unite".

Benjamin Netanyahu a subliniat că preşedintele SUA, Barack Obama, a încălcat astfel angajamentul american care data din perioada preşedinţiei lui Jimmy Carter de a nu "dicta termenii păcii cu Israelul în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite".

Consiliul de Securitate a votat vineri o rezoluţie care condamnă politica israeliană de colonizare. Votul a avut succes în urma deciziei Washingtonului de a nu-şi exercita dreptul la veto.