Fotograful brazilian Ricardo Stuckert a profitat de momentul în care elicopterul în care se afla a zburat pe deasupra locuinţelor membrilor tribului şi a imortalizat imaginile în care se observă grupul de indigeni care trăiesc la fel ca în preistorie. ''Am scos aparatul şi am început să fotografiez. N-am avut prea mult timp să mă gândesc la ce se întâmpla'', a declarat acesta.

Stuckert a observat colibele din Acre, un stat din nord-vestul Braziliei, în apropierea graniţei cu Peru, în timp ce se îndrepta către un alt grup de indigeni pe care îi contactase anterior pentru cartea la care lucrează. La întoarcere, la 18 decembrie, el a reuşit să mai facă câteva poze cu tribul descoperit întâmplător, ce oferă indicii cu privire la existenţa populaţiilor cu care nu s-a luat încă legătura.

El a fost impresionat de vopseaua de pe corpul unuia dintre bărbaţi, pe care a asemănat-o cu o formă de camuflaj. ''Când este frig, noi ne îmbrăcăm. Ei folosesc vopsea pentru a se proteja'', a spus fotograful care speră ca imaginile sale să ajute la ''conservarea'' populaţiei indigene.

Trei grupuri izolate locuiesc în statul Acre, potrivit lui José Carlos Meirelles, expert în popoarele indigene din Brazilia, prezent în elicopter în momentul în care Stuckert a făcut fotografiile. ''Uneori, un mic detaliu poate dezvălui multe şi, pentru că aceste fotografii au o rezoluţie foarte bună, putem vedea îndeaproape detaliile'', a completat acesta potrivit The Guardian.

Stuckert a declarat pentru National Geographic că s-a simţit ''ca un pictor din secolul trecut'' când a realizat că ''în secolul 21 încă mai sunt oameni care nu au nici un contact cu civilizaţia, care trăiesc precum strămoşii lor din urmă cu 20.000 de ani''. ''Este o emoţie puternică'', a mărturisit fotograful.

Meirelles a dezvăluit pentru celebra revistă că fotografiile lui Stuckert au mai ajutat la demontarea unui mit, cel legat de tunsorile indigenilor. 'Am crezut că ei se tund în acelaşi fel. Nu-i adevărat. Se pot observa mai multe stiluri diferite de coafură. Unele arată foarte punk', a spus el.

De asemenea, José Carlos Meirelles a explicat că acest trib care are caracteristici nomade foloseşte săgeţi, dar şi topoare şi macete pe care le-ar fi obţinut în timpul unor ''expediţii'' în alte aşezări umane.

În 2014, s-a stabilit contactul cu un al patrulea trib izolat din statul Acre, Txapanawa. Unii dintre membrii acestuia i-au mărturisit lui Meirelles — care are 40 de ani de experienţă cu popoarele indigene şi lucrează pentru autorităţile din statul Acre — că au crezut că elicopterele sunt o vrăjitorie ori o pasăre uriaşă, neştiind că în ele sunt oameni.

În Brazilia există circa 80 de asemenea grupuri, însă modul lor primitiv de trai este din ce în ce mai ameninţat.

Meirelles a observat pentru prima oară indicii ale tribului fotografiat de Stuckert în expediţii anterioare, el aflându-se şi în 2010 alături de o echipă a BBC care a filmat de la depărtare câţiva indigeni. ''Ei ştiu despre lumea noastră, dar prea puţin'', a explicat specialistul potrivit căruia ar exista circa 300 de persoane în acest trib ale cărui ocupaţii principale sunt cultivarea de banane, de cartofi dulci, manioc şi alune, dar şi pescuitul şi vânătoarea.

Nimeni nu cunoaşte numele tribului fotografiat, iar Meirelles s-a bucurat că membrii săi par sănătoşi, în ciuda preocupărilor din ultimi ani cu privire la ameninţările care planează asupra acestora, în special la graniţa cu Peru. ''Noi le spunem Indienii de la izvoarele râului Humaita. Nu au luat niciodată contact cu nimeni, nu ştim ce limbă vorbesc şi cine sunt. Din fericire, nu ştim. În ziua în care vom începe să aflăm, ei vor începe să aibă probleme'', a mai spus el.