(VIDEO) „Bunicul” urșilor panda, Pan Pan, a murit la 31 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ursul panda Pan Pan, din care se trag 140 de animale din această specie – un sfert dintre exemplarele care trăiesc în captivitate în întreaga lume – a murit miercuri în „azilul” destinat acestor mamifere în orașul chinez Dujiangyan (centru), a informat presa oficială, relatează EFE.

În vârstă de 31 de ani, echivalentul a 93 pentru ființele umane, era poreclit „bunicul” urșilor panda și era cel mai bătrân din lume de la moartea ursoaicei Jia Jia (38 de ani) în luna octombrie în Hong Kong.

Pan Pan avea o stare de sănătate fragilă din cauza vârstei înaintate, avea cataractă, hipertensiune arterială, dantura deteriorată și suferea de cancer, diagnosticat în iunie.

Trăia în centrul pentru urși panda bătrâni și bolnavi din Dujiangyan, unde primesc îngrijiri circa 30 de animale din această specie, cele mai multe cu vârsta peste 20 de ani, nivel ce reprezintă speranța medie de viață a acestora.

Din cauza redusei rate a natalității, programele de creștere în captivitate sunt fundamentale pentru asigurarea supraviețuirii ursului panda.

În prezent, circa 1.800 de urși panda trăiesc în libertate, iar alți 400 sunt în captivitate, unii dintre aceștia aflându-se în grădini zoologice ca Zoo Aquarium din Madrid sau Zoo Chapultepec din Ciudad de México.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...