Date actualizate despre cutremurul din această noapte

cutremur-696×425
Foto: desteptarea.ro

Cutremurul din noaptea trecută a avut magnitudinea de 5,4 grade din zece pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 97 de kilometri. Pe teritoriul Republicii Moldova cutremurul s-a manifestat cu intensitatea de patru grade, iar în unele zone chiar şi cinci grade din 12 pe scara MSK 64, menționează IPN.

Şeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie şi Seismologie din Chişinău, Ion Ilieş, a declarat pentru IPN că magnitudinea reprezintă puterea cutremurului în epicentru, iar intensitatea seismică este manifestarea cutremurului la suprafaţa terestră, în diferite teritorii. Scara de intensitate seismică este o scară descriptivă, care arată cum s-a manifestat cutremurul în diferite regiuni. „Şi aici este un indice, ce au simţit oamenii, cum au reacţionat clădirile”, a spus Ion Ilieş.

Potrivit seismologului, cu cât ne aflăm mai aproape de sursa seismului, cu atât mai puternic se resimte cutremurul. Şi cutremurele care se produc la adâncime mare, şi cele care se produc la adâncime mică pot fi periculoase. Cele care sunt mai aproape de suprafaţă au un efect distructiv într-o zonă epicentrală mai limitată, iar în cazul celor care se produc la adâncime mai mare, zona de afecţiune a seismului se lărgeşte. Aceasta este aşa-numita lege a conului.

„Cutremurul acesta s-a produs la 97 de kilometri adâncime şi a fost resimţit într-o arie foarte mare, inclusiv în Ucraina, în Grecia, în Bulgaria şi în Republica Moldova”, a spus Ion Ilieş.

Judeţul Vrancea este un focar seismic cu adâncimea de până la 200 de kilometri. Pentru Republica Moldova pot fi periculoase cutremurele de la 60 de kilometri. Cutremurul de noaptea trecută a fost urmat de o replică cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter care s-a produs la ora cinci dimineaţa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente