Ale cui interese deservește Cancelaria de Stat din Bălți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poate ucide corupția? Istoria întâmplărilor din Bălți demonstrează că poate. În vara anului 2016, poliția din municipiu, împreună cu Primăria, au ajuns la concluzia că panourile publicitare din oraș reprezintă un risc de accidente rutiere. A fost făcută o listă cu 29 de panouri care urmau să fie eliminate, amplasarea lor fiind contrară legii publicității și a actelor locale de reglementare. Dar această decizie a fost atacată în instanță de Octavian Mahu, fost viceprimar și actualul reprezentant al cancelariei Guvernului, scrie 1news.md.

Potrivit lui Renato Usatâi, Mahu acționează la indicațiile conducerii PD și personal lui Plahotniuc. Dacă nu direct, atunci lui Andrei Ciornâi și deputatului PD, Serghei Kiseliov.

Așadar, cancelaria de stat a contestat decizia consilului municipal, de a demonta panourile publicitare, invocând plângerile a trei agenți economici: BlackwaterHouse, Telius și Basm. Primele două aparțin lui Andrei Ciornâi (prin intermediul fratelui său Denis) și deputatului PD Serghei Kiseliov.

În prima etapă Mahu și șefii săi au eșuat, instanța respingând cererea. Curtea de Apel a menținut decizia în vigoare, iar după asta primarul a dispus demontarea a 29 de panouri conform unui grafic. Primul panou urma să fie demontat la 27 decembrie. Acesta este situat la intersecția străzilor Calea Ieșilor și Decebal și este deținut de deputatul PD Serghei Kiseliov.

Dar demontarea a fost din nou amânată. În ciuda existenței unei decizii a Curții de Apel, cei trei agenți economici s-au adresat din nou în instanță, chiar dacă legea interzice în mod expres un proces repetat în cazul în care există deja o decizie finală a unei instanțe superioare. Interesant este că două din trei cereri au ajuns pe masa aceluiași judecător: Adrian Cerba. Atunci ce se întâmplă cu distribuția aleatorie a dosarelor? Iar deciziile judecătorului au fost trase la indigo. El a decis să interzică demontarea panourilor.

Este de remarcat faptul că cererea lui Kiseliov, fie accidental fie pentru a elimina suspiciunile de corupție, a ajuns pe masa unui alt judecător. Se pare că autorii au decis că ajungerea pe masa aceluiași judecător a tuturor celor trei cereri ar fi prea mult, chiar și pentru justiția moldovenească. Această cerere nu a fost satisfăcută, iar firma Telius a fost nevoită să facă apel. Între timp, procedurile se întind, iar panourile continuă să stea pe drumuri și la intersecții unde creează pericol de accidente. Nu ne rămâne decât să sperăm că nimeni nu-și va pierde viața în urma unor astfel de accidente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...