Cererea de valută străină, mai mare decât oferta, în noiembrie: Leul moldovenesc s-a depreciat față de dolar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cererea de valută în Republica Moldova a fost mai mare decât oferta în luna noiembrie curent. Gradul de acoperire al cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta din partea persoanelor fizice a constituit 81,6%.

În luna noiembrie 2016, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 81,6%, comparativ cu 93,5% în luna octombrie 2016.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 21,8 milioane de dolari americani sau cu 16.4%, iar cererea netă de valută din partea agenților economici, în proporții mai mici – cu 5,9 milioane de dolari americani sau cu 4,1%.

Astfel, insuficiența de valută pe piața valutară locală în luna de referință a fost acoperită parțial de Banca Națională a Moldovei, prin intervenții de vânzare în sumă de 17,5 milioane de dolari americani.

În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul american s-a depreciat cu 0,9%.

Referitor la structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene – 51,4%, urmată de dolarul american – 30,2% și rubla rusească – 15,8%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...