Unul dintre cele mai frumoase sate din România va interzice mașinile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turiștii care vor vizita anul viitor satul Viscri din județul Brașov ar putea să nu mai aibă acces cu mașinile în localitate în perioada aprilie-octombrie, ci vor fi transportați cu căruțele din parcarea de la marginea satului până în centru. Măsura va fi luată pentru a nu distruge autenticitatea satului, spune consilierul județean Caroline Fernolend, expert la Consiliul Europei pentru Convenția de la Faro-Portugalia, potrivit Agerpres.

„În acest an, 35.000 de turiști au vizitat satul Viscri, în creștere față de anul trecut. Acești turiști au creat probleme infrastructurii satului, animalelor care merg sau vin de la pășunat, având în vedere că mașinile sunt parcate pe marginea drumului, iar spațiul de deplasare s-a îngustat. Animalele nu mai pot bea apă din locurile special amenajate la marginea drumului din cauza mașinilor. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la specialiști de la Comisia Europeană pentru a ne ajuta să facem un fel de Regulament care să fie acceptat atât de comunitate, cât și de turiștii care vor ajunge la Viscri, pentru a nu distruge autenticitatea satului, pentru a nu distruge acele lucruri pentru care vin oamenii să le vadă. Intenționăm să nu mai dăm voie mașinilor să intre în sat, în perioada aprilie-octombrie, când vin turiștii la Viscri”, a explicat Caroline Fernolend.

Ea a spus că în prezent se află în lucru o parcare privată cu 150 de locuri la marginea satului, iar de aici turiștii vor fi transportați cu 25 de căruțe spre obiectivele turistice. Spre Cetatea din Viscri, înscrisă în Patrimoniul UNESCO din 1999, va fi un traseu mai scurt și va exista și o hartă în care vor fi cuprinse pensiunile, magazinele și meșteșugarii.

„Noi suntem în mare pericol, așa cum s-a întâmplat și la Veneția, unde au ieșit localnicii în stradă spunând că nu mai vor turiști din cauza aglomerației. Noi nu vrem acest lucru, dar vrem să fie bine și pentru locuitorii satului și pentru turiști. Deja am primit mesaje de la turiști care ne spun că Viscri nu mai este ce a fost. Prea multe mașini parcate pe drum și atunci Viscri își pierde din farmec. De aceea vrem să facem un Regulament care să fie respectat de toți. Bineînțeles că nici un turist nu va fi amendat pentru că nu îl respectă, dar eu cred că nu se va întâmpla acest lucru. Până la urmă și plimbatul cu căruța cred că nu îi va deranja pe turiști”, a mai spus sursa citată.

Regulamentul va fi trimis agențiilor de turism după ce va fi aprobat, va fi postat pe site, iar turiștii vor fi rugați să respecte dorința locuitorilor pentru ca și peste 10 ani Viscri să mai fie o atracție.

În 2016, turiștii români care au vizitat Viscri au fost majoritari. Până în anul 2008, francezii veneau în număr mare la Viscri. Din Australia au venit 27 de grupuri de turiști care sunt în circuit prin România timp de trei zile, din care o zi și o noapte o petrec la Viscri, a adăugat Caroline Fernolend.

Satul Viscri se află în zona Rupea, în apropierea DN 13, care leagă Brașovul de Sighișoara. Prințul Charles al Marii Britanii și-a cumpărat aici o veche gospodărie săsească și vine aproape în fiecare an în zonă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...