(VIDEO) Premierul japonez a promis, în cursul vizitei la Pearl Harbor, că ţara sa nu va mai purta niciodată un război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul japonez Shinzo Abe a făcut marţi o vizită simbolică la Pearl Harbor, împreună cu preşedintele Barack Obama, pentru a comemora victimelor atacului Japoniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un discurs rostit la monumentul ridicat în memoria celor care au fost ucişi, el a promis că ţara sa nu va mai purta războaie niciodată, relatează Reuters.

Vizita, care a avut loc cu numai câteva săptămâni înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui-ales Donal Trump, a avut ca scop să demonstreze forţa alianţei americano-japoneze, pe fondul temerilor că Trump ar putea crea o relaţie mai complicată cu Tokyo.

„Transmit condoleanţele mele sincere şi veşnice pentru sufletele celor care şi-au pierdut vieţile aici, precum şi pentru sufletele tuturor femeilor şi bărbaţilor curajoşi ale căror vieţi au fost răpite de un război care a început chiar aici”, a spus Abe.

“Nu trebuie să repetăm ororile războiului. Acesta este un jurământ solemn pe care noi, poporul Japoniei, l-am făcut”, a subliniat el.

Forţele japoneze au atacat Pearl Harbor cu avioane cu torpile, bombardiere şi avioane de luptă în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941. Armata japoneză a vizat flota americană ancorată la bază, în speranţa de a distruge puterea americană din Pacific.

Peste 2.400 de oameni au fost uciş şi aproape 1.300 au fost răniţi. În urma acestuia, Statele Unite s-au implicat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Abe nu şi-a cerut scuze pentru atac, un pas care i-ar fi nemulţumit pe susţinătorii săi conservatori, dintre care mulţi susţin că sancţiunile economice americane au obligat Japonia să lanseze ostilităţile.

“Vizita la Pearl Harbour a fost menită să consoleze sufletele celor morţi în război, nu pentru scuze”, a explicat şeful de cabinet al lui Abe, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă organizată la Tokyo. El a adăugat că vizita a arătat că aliaţii pot contribui la pace şi prosperitate.

Obama, care în vară a devenit primul preşedinte american care a vizitat Hiroshima, unde SUA au lansat bomba atomică în 1945, a descris vizita lui Abe drept “un gest istoric”, ce a amintit că “până şi cele mai profunde răni de război pot face loc prieteniei şi păcii de durată”.

“Aici ne amintim că, chiar şi atunci când ura este cea mai puternică, chiar şi când instinctele primare sunt cele mai puternice, trebuie să rezistăm tendinţei de a ne închide în noi. Trebuie să rezistăm tendinţei de a-i demoniza pe cei care sunt diferiţi”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Abe a devenit primul premier japonez care a vizitat monumentul construit peste epava vasului scufundat USS Arizona. Alţi trei lideri de la Tokyo, inclusiv bunicul său, au făcut opriri discrete la Pearl Harbor în anii ’50.

Cei doi lideri au stat solemni în faţa zidului pe care sunt trecute numele celor care au murit în atacul din 1941, au depus jerbe la monument şi au ţinut un moment de reculegere. Apoi, ei au aruncat petale de flori în apă.

După discursurile scurte, cei doi lideri au salutat, iar Abe chiar a îmbrăţişat veteranii americani care au supravieţuit atacului.

Japonia speră să arate lumii că alianţa sa cu Statele Unite este puternică, pe fondul temerilor legate de extinderea capacităţii militare chineze.

În cursul unei întâlniri organizate înainte de ceremonia de la Pearl Harbor, Abe şi Obama au fost de acord să monitorizeze cu atenţie manevrele făcute de portavionul chinez observat recent într-un exerciţiu de rutină în vestul Pacificului, pentru prima dată.

Agenţia de presă japoneză Kyodo a precizat că cei doi lideri au convenit şi să consolideze alianţa SUA-Japonia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...