Arme în valoare de 80 de miliarde de dolari, vândute în 2015; Cât au câștigat rușii și americanii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite au ocupat prima poziţie în topul vânzărilor de arme la nivel mondial anul trecut, semnând contracte de aproximativ 40 miliarde de dolari, sau jumătate din nivelul atins la nivel mondial, cu mult înaintea Franţei, al doilea mare dealer de arme cu vânzări de 15 miliarde de dolari, relevă un nou studiu, citat de The New York Times.

Ţările în curs de dezvoltare au constituit în continuare cei mai importanţi cumpărători în 2015, Qatarul semnând acorduri de peste 17 miliarde de dolari, urmat de Egipt, cu achiziţii de aproape 12 miliarde şi Arabia Saudită cu peste 8 miliarde de dolari.

Deşi tensiunile la nivel mondial şi ameninţările teroriste nu au dat semne de scădere, comerţul total cu arme a scăzut la aproximativ 80 miliarde de dolari în 2015 de la 89 miliarde de dolari în 2014. Ţările în curs de dezvoltare au cumpărat arme de 65 miliarde de dolari în 2015, considerabil mai puţin faţă de totalul anului anterior de 79 miliarde de dolari.

Statele Unite şi Franţa şi-au crescut exporturile de arme în 2015, în condiţiile în care achiziţiile de arme americane au avansat cu aproximativ 4 miliarde de dolari, iar cele francize cu peste 9 miliarde de dolari.

Rusia, o altă putere dominantă pe piaţa mondială a armelor, a înregistrat un declin modest al comenzilor, vânzările scăzând la 11,1 miliarde de dolari de la 11,2 miliarde în 2014.

China a vândut arme de 6 miliarde de dolari, în creştere de la totalul pe 2014 de 3 miliarde de dolari.

În total, cei mai mari cumpărători de arme din lumea aflată în curs de dezvoltare în 2015 au fost Qatar, Egipt, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Pakistanul, Israelul, Emiratele Unite Arabe şi Iraqul. După SUA, Franţa, Rusia şi China, alţi furnizori importanţi de arme la nivel mondial au fost Suedia, Italia, Germania, Turcia, Marea Britanie şi Israelul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...