(FOTO) Efectul dramatic al dezastrului de la Cernobîl! Ce se întâmplă cu renii de lângă Polul Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dezastrul nuclear de la Cernobîl a afectat întreaga planetă, în special Scandinavia, unde efectele se simt şi acum.

Efectele contaminării radioactive de la Cernobîl se resimt chiar şi acum în apropiere de Polul Nord, unde carnea animalelor este toxică şi nu poate fi consumată. Renii din Norvegia, spre exemplu, care constituie principala sursă de hrană pentru populaţia locală Sami, sunt încă radioactivi.

Ei consumă licheni, un muşchi care absoarbe orice deşeuri toxice din atmosferă. După accidentul nuclear de la Cernobîl, din 1986, în atmosferă s-a eliberat o mare cantitate de cesiu-137, o substanţă radioactivă foarte periculoasă.
Reni
Cesiul radioactiv a ajuns până în Scandinavia, adus de curenţii atmosferici şi a otrăvit plantele, fructele şi animalele de aici. Efectul se resimte chiar şi acum, iar carnea animalelor şi plantele sunt toxice, chiar dacă doza de cesiu radioactiv a scăzut la jumătate.
Reni 2
În 1986, după accidentul nuclear, fermierii din satul norvegian Snasa, care creşteau cirezi de reni, au fost obligaţi să elibereze toate animalele în sălbăticie şi li s-a interzis să mai consume carnea. Astfel a luat sfârşit un stil de viaţă care datează de 9.000 de ani şi pe care se bazau toţi membrii comunităţii Sami, scrie publicaţia Science Alert.

De atunci, fermierii care trăiesc aici, într-unul din cele mai radioactive locuri din lume, fac anual teste medicale, pentru a vedea nivelul de contaminare la care s-au expus. Ei au reluat obiceiul creşterii cirezilor de reni şi le consumă în continuare carnea, pentru că nu prea au alte surse de hrană. Cu toate acestea, în anul 2014, sute de reni analizaţi au fost declaraţi în continuare radioactivi.

Drama populaţiei Sami a fost documentată de fotograful Amos Chapple de la Radio Europa Liberă, care a realizat şi aceste fotografii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...