Linkuri accesibilitate

Ştiri în limbaj simplu


Un proiect inedit al radiodifuziunii publice din Germania este dedicat unor persoane care nu pot urmări programele curente pentru că pur şi simplu nu le pot înţelege. Din diferite cercetări făcute în ultimii ani rezultă că există persoane care au dificultăţi de a asculta, citi sau urmări, de pildă, ştiri. Pentru depăşirea acestei situaţii, de la o vreme se difuzează aşa numitele ştiri în limbaj simplu. Pe alocuri, pentru publicul obişnuit, instruit, aceste ştiri conţin pasaje de un comic involuntar. La radio ştirile se difuzează la o anumită oră. Ritmul propoziţiilor simple este lent. Informaţiile curente sînt completate cu informaţii de cultură generală.
Ştiri în limbaj simplu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Iată două exemple de ştiri în limbaj simplu, legate de evenimentele ultimelor zile.
Primul exemplu se referă la atacul terorist comis la Berlin asupra unui Tîrg de Crăciun, cea de-a doua la moartea actriţei Zsa Zsa Gabor.
„Poliţia împuşcă pe un terorist. În ţara Italia, poliţia a împuşcat un terorist. Poliţia din Germania spune: Probabil că teroristul a făcut mai-nainte un atac terorist la Berlin. În timpul atacului asupra unui Tîrg de Crăciun au murit douăsprezece persoane.
Teroristul se numeşte Anis Amri. S-a născut în ţara Tunisia. Poliţia din Italia voia să-l controleze. Bărbatul a început să tragă în poliţişti. Atunci poliţia l-a împuşcat. Poliţia germană este sigură: Acest bărbat a făcut atacul din Berlin.”
Iată şi ştirea în limbaj simplu despre moartea actriţei Zsa Zsa Gabor:
„Zsa Zsa Gabor a murit. Zsa Zsa Gabor a fost o actriţă celebră. A fost cunoscută şi pentru relaţiile ei cu mulţi bărbaţi. Acum Zsa Zsa Gabor a murit în vîrstă de 99 de ani.
Zsa Zsa Gabor s-a născut în 1917 în oraşul Budapesta. Atunci, Budapesta a fost capitala unui regat. Regatul s-a numit Austro-Ungaria. La vîrsta de 19 ani a cîştigat un concurs de frumuseţe. A devenit Miss Ungaria.
Mai tîrziu a plecat în SUA. A jucat în multe filme. În 1952 a jucat în filmul „Moulin Rouge”. Asta e în franceză şi înseamnă „Moara Roşie”. Zsa Zsa Gabor a devenit cunoscută, fiindcă a fost căsătorită de 8 ori şi fiindcă a avut multe aventuri cu bărbaţi. A fost bogată. A avut de exemplu un Rolls Royce. Asta e una din cele mai scumpe maşini, din cîte există.”
Încheiem cu speranţa că cele două ştiri în limbaj simplu v-au şi amuzat şi vă urăm tuturor La Mulţi Ani!
Previous Next

XS
SM
MD
LG