În competiţia pentru cele şase fotolii vacante de la Curtea de Apel Chişinău s-au înscris zece persoane, printre care şi controversatul judecător Ghenadie Pavliuc de la instanţa sectorului Buiucani. El nu s-a prezentat însă la şedinţa CSM întrucât, în ultimul moment, şi-a retras cererea. Dezbaterile nu au fost lungi, iar membrii CSM au selectat candidaturile fără a zăbovi prea mult.

Unii dintre candidaţi au fost luaţi la întrebări. Este şi cazul Alionei Danilov, vicepreşedintă a Judecătoriei sectorului Buiucani al capitalei.

Aliona Danilov este printre judecătorii care au beneficiat de apartamente cu preţ redus într-un bloc construit la iniţiativa CSM. Asta deşi deţinea deja o locuinţă. Un alt detaliu curios este că, în declaraţia de avere, judecătoarea a indicat că deţine un BMW fabricat în anul 2000, pe care l-ar fi cumpărat cu doar trei mii de lei.

Membrii CSM au vrut să afle şi dacă Igor Mînăscurtă de la Judecătoria sectorului Ciocana a fost, într-adevăr, unul dintre cei care au examinat dosare în incinta comisariatelor de poliţie în urma evenimentelor din aprilie 2009, aşa cum s-a scris în presă.

Şi Igor Mînăscurtă a beneficiat de un apartament cu preţ redus, deopotrivă cu un alt candidat propus şefului statului de CSM. Este vorba despre Ludmila Ursu de la Judecătoria sectorului Râşcani, care a obţinut locuinţa, cu ajutorul şefului instanţei, Oleg Melniciuc. Printre candidaţii propuşi de CSM preşedintelui ţării se numără şi vicepreşedintele Judecătoriei sectorului Ciocana Vladislav Clima. Anterior, el a intrat în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate pentru că nu şi-a declarat toată averea pe care o deţine. Totuşi, procedura a fost clasată. Şi despre Ion Bulhac de la Judecătoria sectorului Ciocana presa a scris că ar fi examinat în 2009 dosare în incinta comisariatelor de poliţie, dar Bulhac a respins acuzaţiile. A fost şi el sub lupa CNI în 2013 pentru că nu ar fi oferit date complete în declaraţia de avere. Potrivit procedurii, urmează ca preşedintele ţării să spună dacă aprobă sau nu candidaturile. La Curtea de Apel Chişinău mai rămân vacante opt fotolii de judecător.