Nadia Savcenko fondează o mișcare politică de opoziție în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean devenită apoi deputată în țara sa după ce a stat doi ani în detenție în Rusia, și-a lansat marți propria mișcare politică de opoziție față de președintele Petro Poroșenko, informează AFP.

„Ea (mișcarea) este destinat să reformeze poporul ucrainean și să schimbe sistemul, să creeze o veritabilă schimbare”, a declarat Savcenko pentru mass-media ucrainene.

Mișcarea Poporului Ucrainean (RUNA) are drept obiectiv să devină un partid de opoziție față de actualul guvern proeuropean la putere la Kiev, tot mai criticat pentru eșecul său în lupta împotriva corupției.

Nadia Savcenko, ce ispășea o pedeapsă de 22 de ani într-o închisoare din Rusia, pentru că, potrivit unor acuzații pe care ea le respinge, a furnizat armatei europene coordonatele a doi jurnaliști de la televiziunea publică rusă uciși cu tiruri de mortier în iunie 2014, a fost eliberată la sfârșitul lui mai la schimb cu doi ruși și a putut să se întoarcă la Kiev, unde a fost primită ca o eroină.

Imediat cum a revenit la Kiev, Savcenko a anunțat că prioritatea sa va fi eliberarea ucrainenilor deținuți în Rusia sau de rebelii proruși. Ea a afirmat că este gata în acest scop să negocieze cu separatiștii din estul Ucrainei, însă aceasta a suscitat o controversă în Ucraina, Kievul nerecunoscând legitimitatea separatiștilor și neautorizând vizita sa în estul separatist.

Mihail Saakașvili, fostul președinte georgian devenit pentru o scurtă perioadă guvernator al regiunii ucrainene Odesa, și-a lansat la rândul său propria mișcarea de opoziție față de Poroșenko, pe care îl acuză că tergiversează punerea în aplicare a reformelor promise.

Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict sângeros în care armata sa se confruntă cu separatiștii proruși din estul țării, conflict care a făcut până acum 9.600 de morți.

Conflictul, înghețat de facto în estul Ucrainei după semnarea unor numeroase armistiții, precum și profunda criză economică ce traversează țara au subminat semnificativ încrederea populației în guvern, perceput ca fiind incapabil să pună în aplicare reformele cerute de creditorii țării, UE și FMI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...