Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au fost desemnați reprezentanții societății…

Au fost desemnați reprezentanții societății civile în Consiliul de Integritate

Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi sunt reprezentanții societății civile desemnați în Consiliul de Integritate al ANI de către Comisia de selectare. Interviurile cu cei 7 participanți admiși la concurs s-au desfășurat ieri și astăzi la Ministerul Justiției.

Cei doi învingători au fost aleși în funcție de punctajul acumulat de la fiecare membru al comisiei. Ei au fost desemnați după media aritmetică obținută la deliberările din cadrul ședinței, prin prisma a 4 module de apreciere: motivația, experiența, cunoștințele teoretice, abilitățile în domeniul integrității. Cei doi sunt: Dumitru Țîra (fondator și manager, Realitatea Media) și ofițerul de comunicare Tatiana Pașcovschi (Asociația obștească „Promo-Lex”).

Reprezentanții societății civile în Consiliul de Integritate al ANI au fost aleși de membrii comisiei de selectare: Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției; Cristina Melnic, șefa Direcției generale legislație a Ministerului Justiției; Viorica Zaharia, redactor-șef al portalului moldovacurata.md; Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților și Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

În perioada 7-31 octombrie 2016, a fost desfășurată prima rundă de selectare, la care au aplicat 7 persoane. Fiindcă, după încheierea termenului, comisia a constatat că unul din candidații la concurs este și membrul comisiei de selectare, a fost anunțat un nou concurs pentru 14 noiembrie – 5 decembrie curent. Potrivit regulamentului, timp de 14 zile lucrătoare, dosarele au fost examinate (inclusiv 10 zile de SIS).

Până în prezent, și-au delegat reprezentanții Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) – Mircea Roșioru, Congresul Autorităților Locale (CALM) – Viorel Rusu. Parlamentul l-a selectat prin concurs public pe Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), aprobat de Legislativ pe 22 decembrie. Potrivit Legii, urmează să fie desemnat un reprezentant și din partea Guvernului.

Toți membrii în Consiliul de Integritate al ANI sunt desemnați pentru un mandat de 5 ani.