Justiția turcă a interzis difuzarea de informații despre asasinarea ambasadorului rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tribunal turc din Ankara a interzis difuzarea de informații privind asasinarea ambasadorului rus la Ankara, a anunțat marți agenția Anadolu.

Un polițist turc l-a împușcat mortal pe ambasadorul Andrei Karlov pe 19 decembrie, în timp ce acesta susținea un discurs la inaugurarea unei expoziții fotografice despre Rusia, asasinatul având loc chiar sub privirile jurnaliștilor care au surprins imaginile intens mediatizate apoi de mass-media internațională.

Interdicția decisă acum de justiția turcă rămâne în vigoare până la finalizarea anchetei și privește atât respectivele imagini cât și informațiile despre suspecți, martori și despre ambasadorul rus.

Instanța turcă și-a motivat hotărârea invocând rațiuni de securitate națională și care țin de derularea anchetei. Decizia survine însă la o zi după ce cotidianul Hurriyet a publicat un lung interviu cu sora asasinului, acesta din urmă fiind ucis de poliția turcă l-a scurt timp după comiterea crimei.

Sora sa a susținut în acest interviu că fratele ei, Mevlut Mert Altintas, a fost supus unui proces de „spălare a creierului” în timpul școlii de ofițeri de poliție.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a asociat rapid pe acest asasin cu rețeaua clericului musulman Fetullah Gulen, pe seama căruia pune lovitura de stat eșuată din luna iulie. Acuzație temperată însă de autoritățile ruse, care au estimat că este prea devreme pentru a se trage concluzii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...