Execuţiile, calificate drept „crime de război'' de către HRW, au avut loc pe 17 octombrie, chiar în ziua începerii vastei operaţiuni militare ce vizează recucerirea celui de-al doilea oraş ca mărime al Irakului, ultimul bastion al jihadiştilor în această ţară.

În primele ore ale acelei zile, 30 de locuitori din Al-Lazzagah şi 15 din Al-Hud, la circa 50 km sud de Mosul, „au atacat combatanţi ai SI pentru a-i alunga din satele lor'' pe care ei le ocupau din iunie 2014 şi „au ucis 19 membri ai SI'', a explicat HRW într-un comunicat.

„Statul Islamic a ripostat executând în mod extrajudiciar oameni pe care îi capturase în timpul revoltei, precum şi civili care nu aveau nimic de-a face'' cu protestul, a declarat dna Lama Fakih, director-adjunct pentru Orientul Mijlociu al HRW, citată în raport.

În total, jihadiştii „au executat'' sumar 13 persoane, inclusiv doi băieţi'', a precizat organizaţia neguvernamentală. În cele din urmă, forţele de securitate irakiene au ajuns în Al-Lazzagah pe 17 octombrie, apoi în Al-Hud a doua zi.