Analiștii români prevăd o criză după gestul lui Iohannis: E dreptul președintelui să refuze un candidat la funcția de premier

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Analiștii politici român se tem de o criză politică după ce șeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat să o desemneze pe Shevil Shhaideh la funcția de premier. Totuși, ei spun că e dreptul președintelui să facă asta.

„Modul în care a prezentat această respingere președintele Klaus Iohannis nu prea lasă, după părerea mea, loc de negociere cu dl. Dragnea, cu PSD și ALDE, pentru că nu a justificat în niciun fel această respingere. Dacă ar fi făcut-o, atunci se putea discuta. Așa, practic, dl. Dragnea este pus în fața unui gest de forță, unui gest discreționar al domnului președinte, la care nu văd cum ar putea răspunde altfel decât tot printr-un gest de forță, după ce a declarat că dna. Shhaideh este unica propunere a PSD și ALDE”, a declarat, pentru Agerpres, analistul Cristian Tudor Popescu.

Tensiunea inițială a relațiilor dintre președinte și partidul care a câștigat alegerile, ilustrată și de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democraților, anunță o „coabitare dură”, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

„Aici apare o mică tensiune. Liviu Dragnea a afirmat că, dacă această propunere nu este acceptată, va merge mai departe și dacă va continua pe această linie este în conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscantă pe care a încercat-o Liviu Dragnea, care și-ar putea șubrezi (…) poziția de lider al PSD”, a spus politologul.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat că șeful statului nu poate fi obligat să desemneze ca prim-ministru o persoană pe care nu o dorește, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.

„Să vină cu altă propunere (PSD — n.r.). Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe președinte să desemneze o persoană pe care nu o dorește”, a precizat Zegrean.

Întrebat cum comentează faptul că în spațiul public a fost vehiculată ideea suspendării președintelui, Augustin Zegrean a spus, în contextul respingerii propunerii PSD pentru funcția de premier, că șeful statului doar „își face treaba”.

„Ăsta ar fi un motiv de suspendare? El își face treaba. Constituția îi dă voie să desemneze sau nu persoana care i-a fost propusă”, a adăugat fostul președinte al CCR.

Analistul Marius Pieleanu consideră că refuzul președintelui Klaus Iohannis cu privire la propunerea PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru ar putea avea la bază „elemente ce se pot constitui în vulnerabilități la adresa securității naționale”.

„Este un refuz care are probabil la bază motive și elemente care se pot constitui în vulnerabilități la adresa securității și siguranței naționale. Președintele, în mod evident, nu are obligația de a spune care sunt acele motive tocmai pentru că ele fac referire la securitatea și siguranța națională. Refuzul acesta nu pune PSD într-o situație mai specială decât era. Practic, președintele Dragnea poate să propună un alt nume care va fi acceptat de Palatul Cotroceni astfel încât mâine și poimâine (miercuri și joi — n.r.) să se pornească negocieri pentru formarea Guvernului și, dacă Parlamentul se grăbește, putem avea vineri după-amiază chiar un Guvern votat înainte de Anul Nou și care să înceapă activitatea după Anul Nou ca să voteze bugetul țării”, a declarat Peileanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...