Peste două zile de la reţinerea celor doi şefi, alături de alţi colaboratori vamali, funcţionarii au fost duşi în faţa judecătorului de instrucţie, care le-a aplicat mandate de arest pentru 20 şi/sau 25 de zile. Printre cei care au fost arestaţi se numărau şi Victor Manoli, dar şi Veaceslav Parfene.

Evenimentul a fost mediatizat de mai multe instituţii de presă. La scurt timp însă, avocaţii acestora s-au adresat la Curtea de Apel Chişinău, care a decis să schimbe măsura preventivă şi să-i trimită pe Parfene şi Manoli în arest la domiciliu, acolo unde funcţionarii îşi petrec sărbătorile de iarnă. Şedinţele de la Curtea de Apel au avut loc fără mediatizare din partea presei.

Informaţia despre faptul că cei doi funcţionari importanţi reţinuţi pe 13 decembrie au scăpat de izolator a fost confirmată pentru ZdG de către procurorul de caz, Vladislav Bobrov.

„Nu am primit încă decizia motivată a Curţii, aşa că nu vă pot spune motivarea, am văzut doar dispozitivul care a fost citit în sală. Decizia CA este irevocabilă, noi nu mai putem solicita ca ei să se întoarcă în izolator. Aceste persoane nu recunosc acuzaţiile, pledează nevinovaţi”, zice Bobrov.

Victor Manoli, persoana reţinută şi eliberată la scurt timp, şeful Biroului Vamal Ungheni, este membru al Partidului Democrat. Acesta a lucrat anterior mai mulţi ani la Vama Sculeni, după care a activat în organele cadastrale din Chişinău. Înainte de a reveni la Vamă, a condus secţia Căilor Ferate a Moldovei (CFM) de la Basarabeasca.

Pe o reţea de socializare, Manoli apare în imagini alături de liderii PD, inclusiv în compania lui Andrian Candu, preşedintele Parlamentului R. Moldova. După ce Vitalie Vrabie a fost instalat şef la SV, Manoli a revenit şi el în acest sistem, fiind numit şeful Biroului Vamal Ungheni.

Continuare pe Ziarul de Gardă.