„Ca o motocicletă, pe roata din spate”; Un martor povestește cum s-a prăbușit avionul Tu-154

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un membru al Pazei de coastă ruse a văzut prăbuşirea avioului rusesc Tu-154 în apropiere de Soci, scrie Kommersant, citând surse apropiate anchetei.

În momentul tragediei, martorul se afla pe o barcă în Marea Neagră.

Potrivit lui, avionul decolat de la Soci, în loc să urce, a început să piardă rapid din altitudine şi zbura deasupra apei ca şi cum voia să amerizeze. Cu toate acestea, poziţia navei părea ciudată pentru această manevră.

Martorul a remarcat că Tu-154 avea o viteză redusă şi botul aeronavei ridicat, cu coada aproape atingând apă. El a comparat situaţia avionului cu „o motocicletă condusă pe roată din spate”. După câteva clipe, avionul a atins cu coada suprafaţa mării, s-a prăbuşit în valuri şi s-a scufundat, scrie paginaderusia.ro.

Experţii subliniază faptul că tabloul desenat de martor indică, într-un fel sau altul, acţiunile echipajului. Astfel, Tu-154 a decolat la viteza standard de 345 kilometri pe oră şi a început să urce. Cu toate acestea, după câteva secunde, aparatul a început să piardă din viteză şi altitudine. Versiunea principala este că piloţii au încercat să atingă altitidinea de croazieră prea repede. Aeronava a ajuns în unghi de atac supracritic, care apoi a condus la pierderea altitudinii.

Cu toate acestea, mărturia nu garantează că dezastrul a fost cauzat de piloţi. Avionul se putea prăbuşi şi din cauza greutăţii prea mari sau a decentrării acesteia: într-o conversaţie cu dispeceratul pilotul a spus că aparatul este „greu”.

Descrierea martorului este confirmată de constatările privind distrugerile suferite la nivelul cozii avionului rusesc Tu-154, care s-a prăbuşit în Marea Neagră. Aceste distrugeri indică faptul că comandantul aeronavei a vrut să amerizeze avionul pe suprafaţa apei, anunţă agenţia TASS, citând o sursă apropiată de mersul anchetei.

„Scafandrii au descoperit fragmente ale avionului, din zona aripilor până la coadă. Conform datelor preliminare, stricăciunile indică faptul că comandantul a vrut să amerizeze avionul pe apă” scrie agenţia.

Sursa „Kommersant” nu exclude însă nici versiunea unui atac terorist.

Avionul Tu-154, care aparţinea Ministerului Apărării, fiind în drum spre Siria, s-a prăbuşit în Marea Neagră la două minute după decolarea de la Soci.

La bord se aflau 92 de persoane, inclusiv militari, funcţionari, membri ai Ansamblului Alexandrov, jurnaliştii ruşi din mass-media de stat, precum şi medicul şi activistul pentru drepturile omului Elizabeta Glinka, cunoscută sub numele de Dr. Liza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...