Intenția Columbiei de a adera la NATO trezește proteste la Caracas

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Venezuela a avertizat că un posibil acord între Columbia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea reprezenta un risc pentru pacea din America Latină, relatează marți agenția Xinhua.

„Guvernul venezuelean se opune în mod ferm tentativei de a introduce factori externi cu capabilități nucleare în regiunea noastră”, a afirmat luni Ministerul venezuelean de Externe într-un comunicat.

În opinia guvernului de la Caracas, „acțiunile trecute și recente ale NATO țin de o politică a războiului și încalcă acorduri bilaterale și regionale la care este parte Columbia și prin intermediul cărora America Latină și Caraibele au fost declarate o zonă a păcii”.

Ca țară membră a unor blocuri regionale cheie, inclusiv Uniunea Națiunilor Sud-Americane (UNASUR) și Comunitatea Statelor Sud-Americane și Caraibiene (CELAC), Columbia trebuie să respecte aceste acorduri.

Xinhua precizează că avertismentul Venezuelei survine după ce președintele columbian, Juan Manuel Santos, a anunțat vinerea trecută că NATO a acceptat desfășurarea unor convorbiri preliminare cu guvernul de la Bogota referitoare la un acord de cooperare care ar duce eventual la o aderare cu drepturi depline la organizație.

Venezuela consideră de asemenea că demersul „subminează principiile Mișcării de Nealiniere, care le interzic în mod expres statelor membre să facă parte din alianțe militare”, precizează Venezuela.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...