Actualitate

Conducerea ţării adresează condoleanţe familiei lui Mihai Curagău

„Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor artiştilor-colegi şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se menţionează în necrolog.

Mihail Curagău s-a născut la 15 august 1943, în satul Bălăneşti, raionul Nisporeni. Îşi face studiile la specialitatea actorie teatru şi film la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chişinău. Debutează ca actor în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, realizat în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film”. Ulterior actorul colaborează cu regizori de prestigiu printre care Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Igor Cobâleanschi şi realizează peste 40 de roluri în filme de producţie autohtonă şi străină.

Actorul a avut o prezenţă remarcabilă în viaţa teatrală a Moldovei. De-a lungul unei jumătăţi de secol, el a fost actor la Teatrul muzical-dramatic „A.S. Puşkin” (azi – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”), iar din 1990 până în prezent la Teatrul „Satiricus” din Chişinău, cu trupa căruia a jucat pe scene din mai multe ţări ale lumii.

Personajele create de Mihai Curagău sunt apreciate pentru firescul, veridicitatea ce le caracterizează, actorul imprimându-le trăsăturile, şarmul eului său original. Mihai Curagău a fost unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi” de la Televiziunea Naţională, unde s-a produs în peste 100 de scheciuri şi scenete. A jucat, de asemenea, în zeci de spectacole televizate şi radiofonice, a dublat peste 40 de roluri în filme.

Pentru meritele sale de excepţie lui Mihai Curagău i-au fost acordate numeroase premii naţionale, titluri onorifice, inclusiv cel de Artist al Poporului, înalte distincţii de stat, devenind cavaler al Ordinului Republicii.

Cunoscutul şi îndrăgitul actor Mihai Curagău, personalitate marcantă a culturii naţionale, s-a stins din viaţă pe 24 decembrie. Actorul va fi condus pe ultimul drum astăzi, 26 decembrie.  

Sursă: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *