Cea mai veche apă din lume are aproape 2 miliarde de ani; Unde se află şi ce conţine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea mai veche apă din lume a fost descoperită într-o mină din Canada şi are aproximativ 2 miliarde de ani.

Potrivit publicaţiei The Register, cercetătorii canadieni şi britanici au analizat o sursă de apă curgătoare din mina Kidd Creek din Timmins, Ontario, aflată la o adâncime de aproape 3 kilometri.

Ei au descoperit astfel că este cea mai veche apă găsită până acum, având aproximativ 2 miliarde de ani. Vârsta a fost stabilită prin analizarea proporţiei de gaze nobile dizolvate în ea. Astfel, ei au identificat urme de heliu, neon, argon şi xenon, elemente care se află în roci şi care pot ajunge în apă în decursul timpului.

Ce este şi mai surprinzător este însă compoziţia acestei ape. Experţii spun că au găsit şi urme de sulf, ceea ce înseamnă că în trecut această apă ar fi putut susţine forme primitive de viaţă.

În prezent nu au fost identificate microorganisme în această apă, dar compoziţia ei ar permite dezvoltarea lor. Practic, această apă subterană datează din perioada în care pe Terra începeau să evolueze primele organisme multicelulare.

Descoperirea i-a entuziasmat pe cercetători, care cred că rezervoare de acest fel de apă subterană ar putea exista pe Marte sau pe alte planete şi ar putea susţine forme de viaţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...